Content area
Full Text
Özet
Lenfanjioma sirkumskriptum (LS) genislemis dermal lenfatik damarlardan olusan yüzeyel bir vaskular malformasyondur. Klinik olarak içeriginde genellikle berrak lenf sivisi bulunmakla birlikte bazen hemorajiye bagli olarak kirmizi kan hücrelerini de içeren gruplasmis translusan veziküller izlenebilir. Vasküler lezyonlarda etkili oldugu bilinen pulsed dye lazer (PDL)'in bu tip hemorajik özellik gösteren lenfanjiomlarda da basarili olarak kullanilabilecegi ileri sürülmüstür. Literatürde PDL tedavisi uygulanan ve lezyonlari büyük oranda gerileyen LS'lu iki olgu bildirilmistir. Burada sol omzunda bazilari hemorajik karakterde kabarciklari olan ve PDL tedavisine yetersiz kismi yanit veren LS'lu 14 yasinda bir kiz olgu sunulmaktadir. (Türkderm 2012; 46: 108-10)
Anahtar Kelimeler: Lenfanjioma sirkumskriptum, pulsed dye lazer
Summary
Lymphangioma circumscriptum (LS) is a superficial lymphatic malformation which consists of dilated lymphatic channels. Clinically, it presents as grouped translucent vesicles, which usually contain clear lymph fluid but may also contain red blood cells due to hemorrhage. It has been suggested that pulsed dye laser (PDL), which efficacy is known in vascular lesions, has also been successfully used for such lympangiomas with hemorrhagic character. In the literature, two patients who had LS and whose lesions responded well to PDL treatment have been reported. Here, we describe a 14-year-old woman with LS who had vesicles on her leftshoulder some of which showed hemorrhagic character and who gave an inadequate partial response to the treatment with PDL. (Turkderm 2012; 46: 108-10)
Key Words: Lymphangioma circumscriptum, pulsed dye laser
Giris
Lenfanjioma sirkumskriptum (LS) veya mikrokistik lenfatik malformasyon deri ve subkutanöz dokulari tutan nadir görülen bir vasküler malformasyondur. Tipik olarak 2-4 mm çapindaki vezikül kümecikleri berrak renkte olabilecegi gibi lenfatik kanallar içindeki kan miktarina bagli olarak pembe, kirmizi veya siyah renkte de görülebilir. Dermal papillalar üzerinde yerlesimli lenfatik damarlar epidermisi yukari dogru iterek kesecikler seklinde görünen veziküllerin olusumuna neden olur. Genellikle ekstremitelerin proksimal kisimlari, omuzlar, aksillar kivrimlar, boyun ve özellikle dil olmak üzere oral kavitede yerlesen lezyonlar, penis, vulva ve skrotumda da görülebilmektedir1,2.
LS'da sayisi ve çapi zamanla artmaya egilimli olan veziküller bazen rüptüre olarak kanamaya veya sizintiya yol açabilir. Olgular genellikle sulanti, kabuklanma, ödem, kasinti ve sekonder infeksiyon olusumundan rahatsizdirlar1,3. LS tedavisinde cerrahi, skleroterapi, kriyoterapi, ablatif ve ablatif olmayan lazerler gibi degisik tedavi seçeneklerinden bazi olgularda güzel sonuçlar alinmakla birlikte, lezyonlarin derin yerlesiminden dolayi nükslerin sik oldugu bildirilmistir1-4. Noninvaziv bir yöntem olan pulsed...