Content area
Full text
Suriye, topraklan iizerinden çesjtli medeniyet ve kültürlerin geçtigi ve pek çok istilalann, hadiselerin meydana geldigi, eski ve kritik bir mevkiye sahiptir. Ülkeye ilk yerleçenler Hazret-i Nuh'un oglu Çam'dan türeyen ve Sami dilini konuçan Samilerdir. Müslümanlann Suriye'ye hakim olmasina kadar böige Amoritler, Fenikeliler, ibraniler, Hititler, Persler, Makedonyah ìskender, Roma ve Bizans imparatorluklan idaresinde kaldi.
Peygamberimiz Hazret-i Muhammed'in teblig ettigi Islam dini bütün Ortadogu'ya yayildiginda, Suriye de ìslamlacti. Hazret-i Ebu Bekir'in halifeligi devrinde, Suriye'ye gönderilen Islam ordulan, Hazret-i Ömer zamaninda 63 5 'te bölgeyi fethetti. Hazret-i Ömer bölgeye gelip, Suriye'yi tesjdlatlandirdi. Hazret-i Ömer, once Hazret-i Muaviye'nin kardesj Hazret-i Yezid'i Cam valisi tayin etti. Cam, bölgenin en büyük çehirlerinden olup, §ehrin adi eskiden Suriye olarak bilinirdi. Yezid'in vefatiyla Hazret-i Muaviye Cam valisi oldu. Hazret-i Muaviye, Suriye'yi teçkilatlandinp, medenileçtirdi.
662'de Emevi Hanedam Suriye'de kurulup, Cam §ehri merkezleriydi. Emevi Halifeliginden sonra,Abbasilerin hakimiyetine geçti. Abbasi Halifeligi (662-749) devrinde Suriye, çok gelisjp, pek çok ilim, kültür, medeniyet ve sosyal tesisler yapildi.
Onuncu yiizyihn sonunda, Misir'a hakim §ii Fatimiler, Suriye'yi içgal ettiler. On birinci yiizyilda Selçuklular, bölgeyi hakimiyetlerine aldilarsa da, 1096'da Haçh Seferleri baçladi. Haçh Seferleri (1096-1270) esnasinda Haçh-Çii Fatimi ittifakindan Suriye çok zarar gördü. Haçhlan, Eyyubi Hanedaninin kurucusu Selahaddin-i Eyyubi (1169-1193) Suriye'den uzaklaçtirdi. Suriye, Selçuklu Atabekligi, Eyyubiler ve Memlukl erden 1517 yihnda Osmanli hakimiyetine geçti.
On altinci yiizyihn baçindan 20. asnn bacina kadar Osmanli hakimiyetinde kalan Suriye, bu zamanda gelisjp, en huzurlu ve miireffeh devrini ya§adi. Osmanli idari tesjdlatinda vilayet halindeydi. 1833 yihnda Osmanhya tabi Misir Valisi Mehmed Ali Pa§a siilalesine verildi. Birinci Cihan sava§i (1914-1918) sonrasina kadar Osmanli idaresinde kalan Suriye'ye Osmanhlar, pek çok ilmi, sosyal, kiiltiirel, tarim, Sinai ve ulaçim tesisleri kazandirdilar. Bu devirde pek çok ilim adami yetisjp, medeniyete hizmet ettiler.
Suriye Selçuklu Devieti (Suriye Selçuklulari):
Suriye ve havalisinde Sultan Melikçah'in kardesj Tutus, tarafindan kurulan bir Selçuklu hânedâm. Suriye Fatihi Emir Atsiz'in, Kahire yakinlannda, Fatimiler karçisinda maglûbiyeti sirasinda öldiigü zannedilince, Sultan Melikçah, Suriye'yi kardesj Tutuç'a verdi (1077). Fakat Atsiz'in, Sultan Melikçah'a hayatta oldugunu bildirmesi iizerine, Tutu§"a Halep bölgesine gitmesi emredildi. Bir sure sonra Fatimiler, §am'i kuçatinca, Atsiz, Melik Tutuç'u yardima çagirdi. Atsiz'in ölmesi iizerine Tutu§, daha once hakim oldugu Suriye §ehirlerini ele geçirdi (1079). Sonra Kudus Dii aldi. Büyük Selçuklu Devieti 'ne bagli olarak, ba§ehri §am olmak üzere, Suriye Selçuklu Devletini kurdu. Bu sirada Antakya'yi fetheden Anadolu fatihi...