Content area
Full Text
ÖZET
Makalede araçtirmaci Mogolistan Alataylannda bulunan eski türk sazi hakkinda bahsediyor. Bu sazdaki eski run yazisinin transkripsionunu, çevirisini ve açiklamasini yapiyor. Yazilan yazi ve sazin yapildigi maddeye analiz yaparak onun 5-7 yy. ait oldugu kanatina vanyor.
'Nefis ezgi bizi mest eder' denilen yazi türk halklannin turn varhgini, oluçumu ve tanimini vermektedir.
ABSTRACT
Author gives the information about musical instrument, which was found in the Cave of Altai Mountain. He have been investigating this instrument and came to that this instrument is "Dombra (musical instrument of Kazakh people)".
On the neck of this instrument was runic inscription, author entered the sentence, which was read by him, in the scientific turn. The sentence gives the following meaning:
"The fragrant melody gives the pleasure us".
Analyzing the peculiarities of this runic inscription author made conclusion that this instrument is concerned to 5th-7th century.
The appearance of term "kui" proves that this instrument is the heritage of Sak's (Scyth) period.
Thus, author concludes: there is a possibility of that this instrument, which was found in Altai mountain, is one of the primary examples of the string instruments.
(ProQuest: ... denotes non-USASCII text omitted.)
Eski dombramn bulundugu yer: Altay daglannin Mogolistan sirtinda uzanan ve Cargalant-Kayirhan olarak adlandinlan kisminda "Ömnöhön Aman", yani "Ön Vadi" isimli yerde bulunan "Nuhen Had", yani "Magara Ta§" denilen bir magarada bulunmuçtur.
2008 senesinde ilk defa bu magarayi N. Dandar isimli bir çoban kesTetmis. ve içindeki boynu egri dombrayi (sazi) bulmuç ve durumdan köy okulunun ögretmenlerinden C. Enhtor'i haberdar etmiçtir. Enhtor Ulan Batur'daki Mogolistan Ilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsüne bu haberi ula§tirmi§tir.
Bunun üzerine Ts. Törbat'in baçkanhginda bir grup arkeolog 25 Haziran 2008 tarihinde Nuhen Had (Magara Ta§) magarasina geldiler. Magara (GPS) 47°37'433" enlem ve E 92°27'273" boylamda, deniz seviyesinden 1866 m. yükseklikte bulunmaktadir.
Arastirilmasi: Magarada bulunan bu buluntu hakkinda ilk bilimsel yazi Ts. Törbat baskanhgindaki Mogol arkeologlann tarafindan 'Studia Arhaeological' dergisininde (11. 274-292 ss.) yayinl annus, tir. Makalede kazi çahçmalannin sonuçlan ortaya konmu§ ve sazin resmiyle birlikte magaradan bulunan insan kafataçi, eyer, uzengi, yay ve oklarin resimleri yayinlandi. Ancak saz hakkinda çok fazla bilgi verilmemiçtir.
Ikinci yayin Alman arkeologlarla 2007 Agustos ayinda Ulan Batur'da yapilan uluslar arasi sempozyumun 2009 yihnin ikinci yansinda yayinlanan bildiriler kitabinda yer aldi. Tsagaan Törbat, Dunburee Batsukh, Jan Bemmann, Thomas O....