Content area
Full Text
Andrei IJAC*
* Masterand anul II, Sectia Istoria si Practica Relatiilor Internationale, Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucuresti.
Abstract: Articolul analizeaza proiectul Protocolului aditional al drepturilor minoritatilor la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, adoptat prin Recomandarea 1201 a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei din 01.02.1993.
Cuvinte cheie: minoritate nationala, cetatenie, protectia minoritatilor nationale, limba materna, drepturile omului, discriminari rasiale
În dreptul international nu exista o definitie exacta si general acceptata a minoritatii nationale. Nici macar În cadrul Organizatiei Natiunilor Unite nu s-a ajuns la o definitie de larg consens În pofida unor discutii care au durat câteva decenii.
În ceea ce priveste Recomandarea nr. 1201 a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei din 01.02.1993, aceasta reitereaza În art. 1 câteva elemente pentru definirea minoritatilor nationale: a. locuiesc pe teritoriul unui stat si sunt cetatenii lui; b. mentin legaturi de lunga durata, trainice si permanente cu acel stat; c. manifesta caracteristici etnice, culturale, religioase sau lingvistice distincte; d. sunt suficient de reprezentative, chiar daca sunt În numar mai mic decât restul populatiei unui stat sau a unei regiuni a acelui stat; e. sunt motivate de preocuparea de a pastra Împreuna ceea ce constituie identitatea lor comuna, inclusiv cultura, traditiile, religia sau limba lor.1
Astfel, prin minoritate nationala se Întelege orice grup bine definit de persoane care Îndeplineste criteriile mai sus mentionate. Pentru ca mai apoi În Comentariile la Recomandarea nr. 1201 a APCE este data urmatoarea explicatie cu privire la termenii folositi: "de ce am folosit termenul de minoritate nationala si nu minoritate, minoritate etnica, popor sau comunitate minoritara? Termenii grupuri etnice, popoare, natiuni si comunitati, ca si adjectivele corespunzatoare, au conotatii diferite În diferite limbi si regiuni din Europa. Motivul final În luarea acestei decizii a fost faptul simplu, dar decisiv, ca expresia minoritate nationala aparea deja În textul Conventiei (Articolul 14)"2.
Acest fapt se Întâmpla În ideea de a folosi un termen unic pentru a evita confuziile În aplicarea reglementarilor internationale si, În acelasi timp, În ideea de a exclude posibilitatea unui tratament diferentiat aplicat comunitatilor sau grupurilor de persoane.
Vorbind despre termenul de "minoritate etnica", putem spune ca acesta nu este unanim recunoscut În filozofia si legislatia multor tari, acestea folosind si alte sintagme. Putem evidentia câteva exemple: Întâlnim o minoritate, combinata cu...