Content area
Full Text
ÖZET
Bu çalisma, Türk sermaye piyasasinda hisse senedi fiyatlari ile islem hacmi arasindaki nedensellik iliskisini günlük veriler araciligiyla 1990-2012 dönemi için arastirmaktadir. Literatürdeki önceki çalismalardan farkli olarak, pozitif ve negatif soklara verilen tepkilerin farkli olabilecegi ve ayni zamanda elde edilen sonuçlarin zamana bagli olarak degisebilecegi dikkate alinarak, zamanla degisen asimetrik nedensellik testi kullanilmistir. Sonuçlar, islem hacminin bilesenlerinden hisse senedi fiyatlarinin bilesenlerine dogru tek yönlü bir nedensellik iliskisi oldugunu ve bu iliskinin zamana bagli olarak degistigini göstermektedir.
Anahtar Kelimeler: Türk sermaye piyasasi, zamanla degisen asimetrik nedensellik testi, fiyat-hacim iliskisi.
ABSTRACT
This paper examines the relationship between stock prices and trade volume for the 1990-2012 period by using daily data in Turkish stock market. Contrary to the previous studies in the literature, considering that reactions to the positive and negative shocks may be different from each other, and also the test results may change over time, we employ a time varying asymmetric causality test. The results reveal that there is only a unidirectional causality from the components of trade volume to the components of stock prices and this relationship changes over time.
Keywords: Turkish stock market, time-varying asymmetric causality test, price-volume relationship.
(ProQuest: ... denotes formulae omitted.)
1. GIRIS
Ekonomilerin büyük ölçüde küresellesmesi, fi- nansal piyasalarda görülen serbestlesme egilimleri ve bilgi teknolojilerinde yasanan ilerlemeler, finansal piyasalar hakkinda yapilan çalismalarin gözle görülür biçimde artmasina neden olmustur. Bu baglamda fi- nansal ekonomi literatürünün önemli arastirma alan- larindan birini yatirimcilarin firmalara yönelik beklen- tilerini yansitan hisse senedi fiyatlarindaki degisimin analizi olusturmaktadir. Hisse senedi fiyatlarindaki hareketin temel nedenlerinden biri, yeni bilginin pi- yasaya ulasmasi sonucunda yatirimcilarin beklenti- lerinde meydana gelen degisimdir. Bununla birlikte, yatirimcilarin özdes olmamasi nedeniyle yeni haber- lere ayni sekilde tepki vermemeleri ya da yatirimcilar özdes olsalar bile baslangiçtaki beklentilerinin farkli olmasi nedeniyle piyasada yeni bir bilginin ortaya çikisi hisse senedi fiyatlarinin her zaman degisecegi anlamina da gelmemektedir: ilk durumda, bir firma- nin kar payi ödemesinde artisa gidecegini açiklamasi, yatirimcilarin bir bölümünün bu yeni bilgiyi firmanin gelecek dönemdeki performansinin olumlu olacagi- na yorarak, hisse senedine olan taleplerinin artmasi- na ve dolayisiyla hisse senedi fiyatlarinin yükselmesi- ne neden olur. Öte yandan sadece sermaye kazancini dikkate alan yatirimcilar ise bu yeni bilgi karsisinda portföylerindeki hisse senetlerini satar ve bu durum da hisse senedi fiyatlarinin düsmesine sebep olur; ikinci durumda...