Content area
Full Text
Abstract: Articolul prezinta unul dintre modurile comune de stabilire a filiatiei fata de mama si fata de tatal din afara casatoriei, respectiv recunoasterea de filiatie. Dupa o scurta parte introductiva în care sunt puse în discutie aspecte generale privitoare la filiatie sunt analizate: notiunea de recunoastere, caracterele acesteia, cazurile în care poate fi facuta recunoasterea, formele recunoasterii, capacitatea ceruta pentru recunoastere, copiii care pot fi recunoscuti, efectele recunoasterii, contestarea recunoasterii de filiatie si nulitatea recunoasterii de filiatie.
Cuvinte cheie: filiatie, recunoastere, mama, tata, copil
1. Notiuni introductive privind filiatia
În sens restrâns, filiatia desemneaza legatura de descendenta stabilita prin faptul conceptiunii si al nasterii între parinte si copilul sau.
Ca regu la, filiatia se întemeiaza pe legatura biolo gica între copil si parintii sai însa exista si cazuri în care filiatia nu are ca temei o asemenea legatura asa cum se întâmpla, spre exemplu, în cazul reproducerii umane asistate medical cu tertdo nator sau al adoptiei.
Filiatia poate fi clasificata dupa mai multe criterii. Astfel:
1) în raport de izvorul sau filiatia este:
a) naturala, numita si de sânge sau fireasca întemeiata pe legatura biologica stabilita între parinte si copil prin faptul procrearii;
b) artificiala, în cazu l co nceptiu nii med ical asistate;
c) din adoptie sau civila care rezu lta din actul jurid ic al adoptiei.
2) în rap ort de parintele fata de care se stabileste filiatia este:
a) filiatie fata de mama numita maternitate, întemeiata pe faptul nasterii copilului;
b) filiatia fata de tata numita paternitate, care are la baza faptul conceptiunii copilului.
3) dupa cum persoanele care au conceput si nascut copilu l au sau nu calitatea de sot si sotie filiatia este:
a) din casatorie daca la data conceptiei sau la data nasterii copilului parintii acestuia erau casatoriti împreuna;
b) din afara casatoriei în cazul în care copilul a fost conceput si nascut fara ca parintii sai sa fie casatoriti unul cu celalalt.
Filiatia se stabileste în conditiile art. 408 Cod civil care reglementeaza modurile de stabilire a filiatiei atât fata de mama cât si fata de tatal din casatorie sau din afara casatoriei, astfel:
- filiatia fata de mama rezu lta din faptul nasterii; ea se poate stabili si prin recu noastere sau prin hotarâre judecatoreasca (art....