Content area
Full Text
Abstract: Consimtamântul persoanei vatamate, ca si cauza jutificativa în dreptul penal român, înlatura caracterul nejustificat al faptei, o trasatura esentiala a infractiunii, în conditiile în care el apartine titularului valorii sociale ocrotite sau reprezentantului legal ori conventional al acestuia, este valabil exprimat si vizeza o valoare sociala determinata de care titularul poate dispune în mod legal.
Daca valoarea sociala este de o importanta deosebita, precum viata - obiect de ocrotire penala, interesul apararii ei nu mai este excusiv al titularului, caz în care legea exclude caracterul licit al consimtamântului persoanei vatamate.
Cuvinte cheie: cauza justificativa, consimtamânt, persoana vatamata, fapta, trasatura a infractiunii
1. Consideratii generale. Concept
Printr-o interpretare literara, termenul de consimtamânt este explicat ca o încuviintare, o aprobare1, iar interpretarea sistematica ne trimite la Dreptul civil, care explica notiunea de consimtamânt ca un acord voluntar rezultat al întelegerii intervenite între doua sau mai multe persoane, fie sensul de manifestare a vointei de a se obliga2.
În teoria dreptului penal, consimtamântul persoanei vatamate presupune acordul exprimat de o persoana ca o alta persoana sa savârseasca asupra sa ori asupra patrimoniului sau o fapta prevazuta de legea penala3.
În conformitate cu prevederile art. 22 alin. 1 C.p. "Este justificata fapta prevazuta de legea penala savârsita cu consimtamântul persoanei vatamate, daca aceasta putea sa dispuna în mod legal de valoarea sociala lezata sau pusa în pericol". În alin. 2 al aceluiasi articol sunt reglementate exceptiile de la aplicarea cauzei justificative: "Consimtamântul persoanei vatamate nu produce efecte în cazul infractiunilor contra vietii, precum si atunci când legea exclude efectul justificativ al acestuia".
Reglementarea consimtamântului victimei ca o cauza justificativa generala este o noutate în legislatia penala româneasca, deoarece Codurile penale anterioare din 1864, 1936 si 1968 nu au cunoscut o asemenea reglementare.
Introducerea în Cod penal roman actual4 a consimtamântului victimei, ca o cauza generala justificativa, apare ca întemeiata în doctrina5. În acest fel se precizeaza mai bine drepturile individului de a dispune de unele valori pe care ordinea juridica i le cedeaza ca expresie a libertatii de care se bucura într-un stat de drept.
2. Functii
În literatura de specialitate6, consimtamântul victimei cu relevanta penala poate fi analizat sub un triplu aspect, îndeplinind trei functii: fie ca o cauza de înlaturare unui element constitutiv al infractiunii,...