Content area
Full Text
Özet
ASEAN 1967 yilindaki kurulusundan bugüne önemli ekonomik ve ör- gütsel basarilara imza atmistir ASEAN'in bu basarilarinin mimari olarak, 'ASEAN Yolu' seklinde kavramsallastirilan prensip ve normlar görülmektedir. ASEAN Yolu, ASEAN devletlerinin politik iliskilerini ve ekonomik isbirligi süreçlerini yürüttükleri bir örgütlenme çerçevesi olarak ele alinabilir. Bu çalismanin amaci, ASEAN Yolu prensiplerinin, ASEAN bütünlesme sürecinde ne ölçüde rol oynadigina, bir diger ifa- deyle ASEAN'in basarisina ne gibi katkilar sagladigina isik tutmaktir. Bu amaçla ASEAN Yolunu olusturan prensiplerin iki temel alanda, ça- tisma yönetimi ve ekonomik isbirligi alanlarinda, nasil etkinlik göster- digi incelenecektir.
Anahtar Kelimeler: ASEAN Yolu, Ekonomik Isbirligi, Çatisma Yöneti- mi, Pragmatizm, Esneklik
The Success of 'ASEAN Way' as an Organizational Framework
Abstract
Since its establishment in 1967, ASEAN has realized significant economic and organizational achievements. Some principles and norms which can be conceptualized as "ASEAN Way'' have been considered as the key to this success. ASEAN Way can be viewed as an organizational framework through which ASEAN members conduct their political relations and economic cooperation process. This study seeks to shed light on the role of the principles and norms of ASEAN Way in the ASEAN integration process; in other words, it aims to evaluate the contribution of the ASEAN Way to the success of ASEAN. To this end, the functioning of the elements of the ASEAN Way is analyzed in two main issue areas: conflict management and economic cooperation.
Keywords: ASEAN Way, Economic Cooperation, Conflict Management, Pragmatism, Flexibility
Giris
ASEAN1, üyeligi cografi olarak Güneydogu Asya'da bulunmakla sinirlandiril- mis bölgesel bir örgüttür.2 Fakat ayni bölgenin devletleri olmakla birlikte Gü- neydogu Asya devletleri gerek "etnik kompozisyon, fiziksel büyüklük, sosyo- kültürel"3 yapilari açisindan gerekse de sahip olduklari ekonomik gelismislik düzeyleri açisindan oldukça farkli ülkelerdir. Bu farkliliklara ve üye ülkeler arasinda var olan sorunlara ragmen ASEAN, 1967 yilinda kurulusundan bu yana yavas fakat kararli bir entegrasyon süreci içerisindedir.
ASEAN kurulusundan beri üyeleri arasinda yarattigi baris ve istikrar or- tami ile kârli bir bölgesel isbirligi sürecine zemin olusturmustur. Önceleri ça- tisma ve meydan okuma iklimine sahip olan Güney Dogu Asya'da ülkeler ara- sinda var olan önemli sorunlara ragmen bugüne kadar hiçbir silahli çatisma yasanmamis4 ve sorunlar ASEAN isbirligi mekanizmasi içerisinde sogutulmus ya da çözüme ulastirilmistir. Bu baris ve istikrar ortaminin katkilariyla ASE- AN önemli ekonomik ve örgütsel basarilar saglamistir....