Content area
Full Text
ABSTRACT
This study sets some reference points for a new institution regulated by the Criminal Procedure Code - the judge of rights and freedoms - from a perspective which stresses its role in protecting the rights and fundamental freedoms, as they are established by the Constitution and by the international treaties on human rights to which Romania is a party.
Keywords: judge of rights and freedoms; fundamental rights; Constitutional Court; European Court of Human Rights.
I. Introducere. Reforma sistemului judiciar, care a constituit si constituie o tema majora în Romania* 1, s-a concretizat si íntr-o ampia actiune de modificare a cadrului legislativ. Reglementarea, în acest context, a unor institutii de noutate pentru sistemul juridic románese räspunde necesitätii de identificare a unor remedii pentru disfunctionalitati constátate de-a lungul timpului, dar si de adaptare la evolutiile existente la nivel european si international.
Una dintre problematicile cu cea mai crescuta dinámica sub acest aspect o constituie cea a drepturilor omului. Färä a evoca aici numeroasele acte adóptate la nivel international, regional, national2 si nici multiplicarea continua a mecanismelor dedicate protectiei drepturilor si libertätilor fundamentale3, remarcäm cä acestea se traduc, în planul activitätii instantelor judecätoresti nationale, într-o creçtere în volum si în complexitate a cadrului normativ necesar a fi cunoscut, interprétât, aplicat. Nu este vorba doar despre actele normative, ci si despre interpretarea datä acestora de instantele internationale, supranationale, de jurisdictie constitutional, precum si despre identificarea în mod corect a raporturilor dintre nórmele situate în diverse sisteme de referintä.
In acest context, necesitatea specializärii instantelor judecätoresti se impune cu forta evidentei, iar mäsurile legislative adóptate în acest sens trebuie sä constituie un räspuns real atât pentru problemele ce tin de organizarea si functionarea instantelor judecätoresti, cât si de realizarea justitiei în beneficiul cetäteanului.
Consideräm cä reglementarea, prin dispozitiile noului Cod de procedurä penalä, a institutiei judecätorului de drepturi si libertäti reprezintä o asemenea mäsurä. In continuare, ne vom referí la aceastä institute, cu precädere dintr-o perspectivä ce reliefeazä rolul säu în apärarea drepturilor si libertätilor fundamentale, astfei cum sunt acestea consacrate de Constituée si de trátatele internationale privind drepturile omului la care Romania este parte.
U. Scurtä caracterizare a institufiei judecätorului de drepturi $i libertäfi. Cu privire la judecätorul de drepturi si libertäti, art. 53 din Codul de procedurä...