Content area
Full text
ABSTRACT
The fixed-term individual employment contract is a more and more common alternative to the individual employment contract of indefinite duration arising out of the economic reality of the member states of the European Union of which Romania is part. It is a product resulting from the free movement of goods, capital and labour force.
Keywords: fixed-term individual employment contract, employee, employer, Labour Code
REZUMAT
Contractul individual de munca pe durata determinata reprezinta o alternativa în continua expansiune a contractului individual de munca pe durata nedeterminata izvorâta din realitatea economica a tarilor membre ale Uniunii Europene din care si România face parte si este un produs ce rezulta din libera circulatie a marfurilor, capitalului si fortei de munca.
Cuvinte-cheie: contractul individual de munca pe durata determinata, salariat, angajator, Codul muncii
Legislatie relevanta: C. muncii, art. 82
1. Notiuni introductive
Contractul individual de munca este reglementat între art. 10-110 C. muncii.
Contractul individual de munca este acea conventie încheiata între o persoana fizica care se obliga sa presteze o activitate pentru si sub autoritatea unui angajator si o persoana fizica sau juridica, care la rândul sau, se obliga sa plateasca remuneratia, sa asigure conditiile necesare desfasurarii activitatii si protectiei salariatului privind sanatatea si securitatea în munca.[1]
2. Elementele contractului individual de munca
Asadar, contractul individual de munca cuprinde elementele importante cum sunt:
- prestarea muncii
- salariul
- subordonarea salariatului fata de angajator
- durata contractului.
Aceste elemente esentiale sunt definitorii pentru un contract individual de munca, fara ele nu poate exista acest contract.
Prestarea muncii se realizeaza succesiv, într-un numar de ore pe zi, conform programului stabilit, de regula, 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamâna, cum este stabilit prin art. 112 alin. (1) C. muncii.
Activitatea prestata este obligatoriu sa fie una licita si morala, asa cum prevede art. 15 C. muncii.
Salariul, un alt element obligatoriu al contractului individual de munca, este contraprestatia muncii depuse de salariat, si el se exprima în bani. Aceasta contraprestatie se acorda fara nicio discriminare (art. 159 C. muncii). Salariul se plateste cel putin o data pe luna [art. 166 alin. (1) C. muncii].
Subordonarea, este un element ce caracterizeaza un contract individual de munca. Ea exista pentru ca salariatul se afla chiar în...