Content area
Full Text
ABSTRACT
The article analyzes the issue of the minimum wage in Germany, the evolution of the wage policy in this country and the applicable legislation, in the context in which the clear specification of the minimum wage is a major change in Germany, a change derived from negotiations between Conservatives and Social Democrats to form a Grand Coalition government in Berlin. The German economy has fully and effectively functioned for decades without a minimum wage. Until now, Germany has opposed the introduction of a minimum wage because the general opinion was that the measure represented a political interference (of the state) in wage negotiations between employers and trade unions.
Key words: Germany, minimum wage, trade unions, employers, negotiation
REZUMAT
Articolul analizeaza problema salariului minim în Germania, evolutia politicii salariale a acestei tari precum si legislatia incidenta, în contextul în care pentru Germania, statuarea salariului minim este o schimbare majora, derivata din negocierile dintre conservatori si social-democrati pentru formarea Marii Coalitii de guvernare la Berlin. Economia germana a functionat exemplar de eficient timp de decenii bune, fara un salariu minim. Pâna acum Germania s-a opus introducerii unui salariu minim deoarece considera ca masura este o interferenta politica (a statului) în negocierile salariale dintre angajatori si sindicate.
cuvinte-cheie: Germania, salariu minim, sindicate, angajatori, negociere
I. Notiunea si o scurta incursiune în timp si spatiu
Salariul minim, ca notiune juridica, a înregistrat în timp o "cariera" uimitoare, cu o evolutie în permanenta urcare si având toate ingredientele unui film de la Hollywood: dintr-un copil total neglijat, este transformat deodata într-un "Glamourboy" ("vedeta"): Mindestlohn în germana, salariul minim! Acum câtiva ani, notiunea de salariul minim statuat era respinsa de catre toata lumea, iar cine pronunta acest cuvânt, "salariul minim", era imediat considerat a fi un comunist.
Salariul minim garantat este valoarea cea mai mica a salariului orar, zilnic sau lunar pe care legea tarii respective permite angajatorilor sa-l acorde unui salariat. Primele tari în care s-a stabilit prin lege un salariu minim au fost Australia si Noua Zeelanda, la sfârsitul secolului al XIX-lea. În prezent, salariul minim pe economie este fixat în peste 90% din tarile lumii.
SUA au înca din anul 1938 - prin "Fair Labor Standards Act" un salariu minim. Acesta a fost parte a "New...