Content area
Full Text
Octavia-Maria CILIBIU*
* Lect. univ. dr., Departamentul Stiinte Juridice, Facultatea de Relatii Internationale, Drept si Stiinte Administrative, Universitatea "Constantin Brâncusi" din Tg-Jiu
Abstract: Principiile de baza ale unei administratii publice moderne sunt: principiul legalitatii, principiul oportunitatii, principiul bunei administrari, principiul proportionalitatii, principiul subsidiaritatii, principiul eligibilitatii în administratia publica, principiul consultarii cetatenilor în solutionarea problemelor de interes deosebit si principiul transparentei decizionale în administratia publica.
Cuvinte cheie: administratie publica, legalitate, oportunitate, subsidiaritate, proportionalitate, transparenta decizionala.
Activitatea unei administratii publice moderne este guvernata de o serie de principii, unele dintre ele fiind consacrate legal. Astfel, în continuare vom trata principiile de baza ale unei administratii publice moderne, precum: principiul legalitatii, principiul oportunitatii, principiul bunei administrari, principiul proportionalitatii, principiul subsidiaritatii, principiul eligibilitatii în administratia publica, principiul consultarii cetatenilor în solutionarea problemelor de interes deosebit, principiul transparentei decizionale în administratia publica
Principiul legalitatii
Principiul legalitatii este expres prevazut în art. 1, alin 5 din Constitutie, care prevede: "În România, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie"
Legalitatea este principiul fundamental al administratiei publice si a activitatii acesteia, concretizata sau nu în acte administrative. În conformitate cu acest principiu, administratia publica trebuie sa se întemeieze pe lege .
Legalitatea "este sinonima cu regularitatea juridica si presupune ca actiunea administratiei sa tina seama de doua elemente: obligatia de conformare la lege si obligatia de initiativa pentru a asigura respectarea legii1".
Activitatea administratiei publice se desfasoara pe baza legii si în conformitatea cu legea, urmarindu-se organizarea si executarea în concret a acesteia.
Având puteri discretionare, adica puterea de a opta între mai multe cursuri de actiune si decizii, este necesar ca administratia, în exercitarea competentelor sale, sa îsi circumscrie activitatea între limitele legii. Administratia nu poate face decât ceea ce legea îi permite. Fie ca ne aflam în prezenta activitatii de prestatie, fie ca ne aflam în prezenta activitatii de dispozitie, activitatea administratiei publice trebuie sa fie fundamentata în drept sau altfel spus administratia poate actiona numai în baza si în executarea unei legi.
Principiul legalitatii sta la baza controlului de legalitate al administratiei publice, incluzând si posibilitatea celui nemultumit sa se adreseze justitiei pentru verificarea legalitatii actelor administrative.
Principiul oportunitatii
Activitatea de organizare a executarii si de executare în concret a legii se concretizeaza în acte administrative...