Content area
Full Text
Educatia culturala
În epoca numericului, educatia culturala pare a avea un parfum desuet. De altfel, disciplinele artistice din programa scolara sunt pe cale sa devina optionale, fiind considerate "ne-necesare" de catre diriguitori si parinti, total debusolati... Totusi, fie ca este vorba despre emotii, inteligenta, despre dezvoltarea curiozitatii si a respectului celuilalt, sau, pur si simplu, despre a se simti viu, educatia culturala este de neînlocuit.
Pe masura ce trece timpul, preocuparile culturale se dilueaza, în vreme ce societatea de consum câstiga teren. Ce loc mai are, în prezent, cultura, în viata noastra? Cine îsi mai îndruma copiii catre adevaratele valori, catre actul cultural de calitate ? Cine mai citeste astazi carti?
Totusi, desi, tot mai mult, preocuparile culturale ale majoritatii se îndreapta catre... mall-uri, iar disciplinele "artistice", dispar, putin, câte putin, din programa scolara, este binecunoscut faptul ca prezenta artei în scoala este un factor de reusita. Un studiu publicat de compania canadiana de cercetari "Hill Strategies" demonstreaza ca educarea tinerilor prin cultura, prin arta, amelioreaza nu doar rezultatele scolare ale elevilor, ci creste si sansa lor de a reusi profesional ca adulti, formând cetateni mai implicati în comunitatea lor. Impactul pozitiv marcheaza aptitudinile de redactare, dar si pe cele de întelegere a matematicii si de asimilare a întregii programe scolare. În plus, în cazul elevilor care provin din medii defavorizate, studiul stabileste o relatie clara între initierea în cultura si gradul mai mare de promovabilitate la bacalaureat si la universitate.
Traim o criza a reperului. A modelului autentic. A exemplului pozitiv. Într-o astfel de lume, debusolati, adultii se zbat, în general, între doua extreme: cei care, dornici ca vlastarele lor sa faca tot ce nu au facut ei în tinerete, se transforma în taximetristi ai propriilor copii, între diverse "halte" artistice si/sau sportive ale juniorilor, ghidându-se, de cele mai multe ori, dupa cantitatea de "for fun" sau dupa gradul de afirmare a copilului din cadrul fiecarei activitati, si mai putin dupa calitatea sau dupa valorile reale pe care aceasta le transmite. La polul opus, o alta categorie de parinti considera cultura ca pe ceva fara de care se poate foarte bine trai... ignorând faptul ca arta, cultura, sunt indispensabile pentru tineri, deoarece aduc o importanta deschidere sufleteasca.
Desigur, un copil neîndrumat de parinti...