Content area
Full Text
ÖZ
Piaget yapmi§ oldugu çaliçmalarla çocuklarin biliçsel geliçimini, dönemlere ayirarak açiklamaya çali§mi§tir. . Bu dönemler arasinda "í§lem Öncesi Dönern" adini verdigi yaklaçik olarak iki ile yedi yaçlarini kapsayan dönemde çocuklarin somut ve soyut içlemler dönemindeki kazanimlari kazanamayacagini ifade etmi§tir.
Çaliçmamizin amaci: Piaget'in göreli kavramlarini, kazanmalarinin saptanmasi ve sonuçlarin Piaget'in kuramini ilk ortaya attigi yila göre benzerlik gösterip göstermediginin belirlenmesi biçiminde ifade edilebilir. Çaliçmamiz Agri ilinde 2014-2015 ve 2015-2016 yillarinda 3 ve 6 ya§ arasi, okul öncesi egitimi almakta olan 30 çocukla, bireysel ve toplu olacak çekilde, yüz yüze olarak yari yapilandirilmiç görü§me ve deneysel yöntemle toplanmiçtir. Yapmiç oldugumuz çaliçmalar neticesinde, Piaget'in kuramindan farkli olarak i§lem öncesi dönem çocuklarinin üst geliçim evrelerindeki kazanimlari kazanabildikleri görülmü§tür.
Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi, Egitim Yaklaçimlari, Piaget, Biliçsel Geliçim, í§lem Öncesi Dönem.
ABSTRACT
Piaget tries to explain children's cognitive development by stages in his studies. In these stages, preoperational stage which takes ages from two to seven, he claims that children cannot earn acquisitions in concrete and non-concrete operational stages.
The aim of the research is to determine earning of Piaget's relative concepts and to determine whether the results show similarities with the year Piaget first claimed his theory. The study is carried with 30 children in Agri province between 3 and 6 years old in pre-school education in 2014-2015 and 2015-2016. As the results of the study, it is seen that children in pre-operational stage can earn the acquisition in upperoperational stages which is different than Piaget's theory.
Keywords: pre-school, educational approach, Piaget, Cognitive Development, Pre-operational stage.
GÍRͧ
Biliçsel geliçim dendiginde Piaget'in kurami vazgeçilmezdir. Bu vazgeçilmezligin sebebi Piaget'in herkes tarafindan tutarli görülen mantikli bir yapiya oturtulmuç kuramindan kaynaklanmaktadir. (Bacanli, 2002).
Piaget biliçsel geliçim kurami için yapmi§ oldugu çaliçmalarindaki yönteme "Gözden geçirilmi§ klinik yöntem" adini vermektedir. "Gözden geçirilmi§ klinik yöntem" sözel etkileçime dayanmaktadir. Piaget, çocuklarla çaliçirken testlerden yararlanmanin çocugun düçüncesini anlamak için yeterli olmadigini, esas sorunlari ve özgün yanitlari saptirma riski taçidigini belirtmektedir (Piaget 2007). Ancak klinik yöntemde de kullanilan sorular, sorunun anlaçilmasi ve çôzümünü etkilemektedir. Çocuklar daha iyi olarak oyun ortamlarinda dogal davrandiklari andaki gözlemlerle daha rahat anlaçilabilirler.
Piaget'nin kullandigi gözden geçirilmi§ klinik yöntemde de araçtirmaci ortaya bir soru atar ve daha sonraki sorular çocugun yanitlari ile çekillenir. Böylelikle araçtirmaci sürece müdahil olamamanin dezavantajlarini ve bireyi yapilandirilmiç sorularla...