Content area
Full Text
ÖZ
Plüralizm uluslararasi iliskilerde salt güç odakli ve devlet merkezli anlayislari elestirmektedir. Disiplinde devlet ve devlet disi aktörlerin de önemli oldugunu, askeri gücün yani sira ekonomik ve teknolojik gücün de gerekli oldugunu, anarsiye ragmen isbirliginin de saglanabilecegini vurgulamaktadir.
Bu baglamda karsilikli bagimlilik yolu ile ekonomik güç de kullanilarak baris ve uzlasinin meydana gelebilecegi ele alinmaktadir.
Anahtar Kelimeler: Plüralizm, karsilikli bagimlilik, uluslararasi iliskiler, güç, aktör.
Jel Kodlari: F50, F59.
ABSTRACT
Pluralism criticizes only power oriented and the state-centered understanding in international relations. State and offstate actors, collaboration despite anarchy, in addition to military power ekonomical and technological power are important for discipline.
In this context peace and compromise is come into view via interdependence and economical power.
Keywords: Pluralism, interdependence, international relations, power, actor.
Jel Codes: F50, F59.
GIRIS
Uluslararasi Iliskileri "uluslararasi" kavraminin dar ve genis anlami yani yalniz devletlerarasi veya devlet disi aktörleri de kapsamasi baglaminda dar ve genis olarak tanimlayabiliriz. Bu baglamda genis anlamda uluslararasi iliskiler devlet ve devlet disi aktörlerin siyasal, sosyal, ekonomik, askeri ve mali ve tüm benzeri iliskilerini ele alan bir disiplindir (Ari,2012a: 12-13) Önceleri salt devletlerarasi iliskiler olarak ele alinan disiplin, küresellesme, bilgi teknolojilerinin gelisimi, gayri resmi nüfuz etme yollarin gelismesi, devletlerin kendi kendilerine yetemeyip birbirlerine bagimli ve muhtaç olmaya baslamasi, uluslararasi güvenlik sorunlari, medyanin gelisimi ile birlikte devlet disi aktörler de etkin olmaya baslamistir. Ayrica etnik ve dini temelli savaslar, asimetrik tehdit, çevre, saglik, kimlik sorunlari da alanda devlet disi aktörlerin varligini ön plana çikarmistir.
Disiplinin üç temel tartismasi önem arz etmektedir. Bunlar; idealizm-realizm tartismasi, gelenekselcilik-davranissalcilik tartismasi ve modernizm-post modernizm tartismalaridir. Ilk tartisma disipline bagimsiz bir hüviyet saglarken ikinci tartisma ise disiplinin metodolojisini çizerken ampirik iliskilere dayali bir uluslararasi politika uygulamaya koymustur. Üçüncü tartisma ile artik meta anlatilar yerini daha küçük anlatilara ve pozitivizmin elestirisine birakmistir. Kimileri bu üçüncü tartismaya içeridekiler- disaridakiler adini vermistir (Özlük, 2009: 250-254). Deger yargilarinin öneminin artmasi ve ön plana çikmasi, konjonktürün müsait olmasi, pozitivizmin Soguk Savas'in sonunu öngörememesi, savaslarin, çatismalarin engellenememesi, post modernizme giden yolu açmistir.
Plüralizm 1970'li yillar ile gelen dekolonizasyon sürecinin basladigi, küresellesmenin gelisip dünyayi global bir köy haline getirme yoluna girdigi, devlet disi aktörlerini etkinlestigi, Soguk...