Content area
Full Text
OZ
Osmanlı Devleti'nin son zamanlarında Ermeni milleti ile özellikle Müslüman Türkler arasında yaşanan çatışmalardan oluşan tarihsel olaylarla birlikte başlayan birçok tartışma maalesef günümüze kadar gelmiştir. Oysaki 1915 olaylarının üzerinden yaklaşık yüzyıl geçmiş olmasına rağmen iki ulus arasında cereyan etmiş olan olaylar için halan farklı adlandırmalar yapılmaktayken söz konusu durumun günümüzde varlığını sürdürmesi manidardır. Elbette icat edilmiş bir soykırımın suçlanan hedefi olmak, belki de faili ol maktan daha ağır bir ithamdır/durumdur. Hele ki tarihi bulgular bir kenara bırakılıp 1915 olayları siyaset arenasına doğru çekilmişse/çekiliyorsa, üstelik argüman olarak romanlar, filmler ile sözlü ve/veya yerel tarih metotları kullanılıyorsa söz konusu ağrılı durum daha da acı verici olacaktır.
İşte bu çalışmada destek mahiyetli kullanılan argümanlardan birisi olan Musa Dağ'ında 40 Gün adlı roman ve uzantıları üzerinde durulmuş, efsane olan bir durumun ne yazık delil yetersizliğine rağmen gerçekmiş gibi gösterildiğine vurgu yapılmıştır. Neticede yazılı veya görsel basın; belli bir hedef kitleye hitap ediyorsa o halde birincil kaynaklara inilmeden dahası iç ve dış tenkit yapılmadan doğrulanamayacağına kanaat getirilmiştir.
Anahtar kelimeler: 1915 Ermeni Olayları, Musa Dağı, roman.
ABSTRACT
Many discussions that began with the conflicts and historical events between the Armenians and the Muslim Turks in the last days of the Ottoman State have come up to date. However, despite the fact that about a century has passed since the events of 1915, different namings have been made for the events that happened between the two nations. Of course, being an accused target of an invented genocide is perhaps a heavier accusation than being a perpetrator. The painful situation will be even more painful if historic finds are left on the edge and the events of 1915 are drawn towards the arena of politics, and if novels, films and oral and / or local history methods are used as arguments.
One of the arguments used in this study, "40 Days in Musa Dag", is emphasized, and it is emphasized that a legendary situation is shown as a reality despite the lack of evidence. As a result, it has been concluded that the source of written or visual media that appeals to a target audience can not be verified without internal and external criticism without reaching the primary sources.
Keywords: 1915 Armenian Events, Mount Musa, novel.
GİRİŞ
Tahmin edileceği üzere tarihi romanlar,...