Abstract

This article examines constitutional activities within the European Union since its establishment as European Coal and Steel Community and different perspectives on how the EU would increase its legitimacy through a constitution. After the amendment of the old Constitutional Treaty of Rome with the Treaty of Lisbon, which entered into force on 1 December 2009, it seems that EU still needs more solid ground for a stable future from the aspect of judicial, economic and social challenges. Detailed analysis on the European Constitution is made by paying a special attention to the opinion of the representative of Critical Theory Jürgen Habermas and those who comment on his pro-constitutional attitude. Current debt crisis revealed the lack of closer cooperation regarding the economic policies and the lack of fiscal union among the EU members. EU is still having problems to adjust its system into parliamentary democracy with a failed attempt to create a single constitution for a divided Europe. The Treaty of Lisbon could be regarded as a transition document that would answer immediate needs. However, considering contemporary problems within the EU, it is still far from accomplishing the eventual target of the European Union.

Alternate abstract:

Bu çalışmanın konusu Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu’nun kuruluşunu takip eden süreç sonrası gerçekleştirilen Avrupa Anayasası çalışmalarıdır. Avrupa bütünleşmesinin nihai hedefi olarak gösterilen Avrupa Anayasası’nın reddedilmesi ile yeni ve farklı bir sürece girilmiştir. Makale içerik itibariyle Avrupa Birliği kurumlarının meşruiyetlerini arttırma amaçlarına yönelik olarak gerçekleştirdikleri reformları ve bunların siyasi yönlerini incelemektedir. Bu amaçla eleştirel kuramın temsilcilerinden Jürgen Habermas’ın ve kendisine karşıt görüşte olanların tartışmalarına yer verilerek Avrupa kurumlarının meşruiyet arayışları ve yapılacak olası bir anayasanın farklı yönlerine değinilmiştir. Avrupa Anayasası onaylanmamış olsa da onun yerine kabul edilen Lizbon Antlaşması geçici olarak kabul edilmiş bir uzlaşı metni olmuştur. Bu bağlamda Avrupa’daki ekonomik kriz sonrası oluşan hava ve kurumların faaliyetlerinin yeniden gözden geçirilmesi, yeni bir oluşumun gerekliliğini ortaya koymuştur. Anayasa’nın oluşturulmasında dikkat edilmesi gereken konular ve Avrupa’daki çok kültürlülüğe yanıt verebilecek bir metnin oluşabilmesi için izlenebilecek metot tartışılmıştır. Avrupa Birliği kurumlarında ve de özellikle Komisyon ve Konsey’in uygulamalarının akademisyenler tarafından eleştirilmesi yeni bir yapılanma sürecinin yolunu açmıştır.

Details

Title
What Type Of Constitution EU Needs? An Analysis of the Constitutionalization Problems Within The European Union
Author
KORKMAZ, Nuri
Pages
171-183
Publication year
2017
Publication date
2017
Publisher
Gazi University, Faculty of Economics and Administrative Sciences
ISSN
1302-2024
e-ISSN
2148-1792
Source type
Scholarly Journal
Language of publication
English
ProQuest document ID
2038351211
Copyright
Copyright © 2017. This article is licensed under http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/ (the “License”). Notwithstanding the ProQuest Terms and conditions, you may use this content in accordance with the terms of the License.