Content area
Full Text
ÖZ
Bu çalışmanın amacı argümantasyon tabanlı bilim öğrenme yaklaşımının (ATBÖ), üstün yetenekli öğrencilerin fen bilimleri derslerindeki akademik başarılarına etkisini belirlemektir. Araştırmanın modeli karma araştırma yöntemlerinden deneme modeli olup; ön ve son test kontrol gruplu tam deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Bilim ve Sanat Merkezi(BİLSEM)'nde destek eğitimine devam eden ortaokul 8. sınıf düzeyindeki 44 üstün yetenekli öğrenci oluşturmaktadır.
Çalışmanın başlangıcında ve sonunda deney ve kontrol gruplarına Kuvvet ve Hareket Teması Akademik Başarı Testi (KHTABT) uygulanmış, grup içi ve gruplar arası farklar tespit edilmeye çalışılmıştır. Uygulamanın ardından deney grubu ile kontrol grubu arasında, akademik başarı açısından deney grubu lehine anlamlı bir fark oluşmuştur.
Anahtar Kelimeler: Argümantasyon Tabanlı Bilim Öğrenme Yaklaşımı, Üstün Zekâlı ve Yetenekliler, Bilim ve Sanat Merkezi(BİLSEM), Fen Bilimleri Eğitimi.
JEL Kodları: I 20, I 21, I 29.
ABSTRACT
The aim of this study is to examine the effect of Argumentation Based Science Learning Approach (ABSL) on academic success of gifted students in science classes. The model of the research is a trial model composed of mixed research methods and true experimental design with pretest and posttest control group. The sample of the research consists of 44 gifted students who are in the 8th grade in Science and Arts Center.
In the beginning and at the end of the study, Force and Motion Success Test were applied to the experiment and control groups and the differences within and between the groups were determined. After the study there was a significant difference between the experimental group and the control group in favor of the experimental group in terms of academic achievement.
Keywords: Argumentation Based Science Learning Approach (ABSL), Gifted and Talented, Science and Art Center, Science Education.
JEL Codes: 120,121,129.
1.GİRİŞ
Günümüzde, ülkemiz de dâhil olmak üzere pek çok ülkenin kalkınma hedefleri arasında, bilimsel ve teknolojik gelişmelerde önemli roller üstleneceği bilinen ve geleceğe yönelik stratejik planların temelini oluşturan, üstün zekâlı ve yetenekli bireylerin kendi ilgi alanlarını, yeteneklerini, yaratıcılıklarını geliştirmelerine yönelik fırsatları artırmak, ülkelerine ve dünyaya yararlı birer yurttaş olmalarını sağlamak yer almaktadır (MEB, 2013). Ülke geleceğinde önemli bir yere sahip fen ve teknoloji alanlarında, küresel düzeyde ülke çıkarlarını koruyan ve gözeten, dünya ölçeğinde rekabet eden, ülkenin bilim ve teknoloji düzeyinin gelişmesinde öncü rol oynayan bireylere ihtiyaç duyulmaktadır. Üstün yetenekli öğrencilerin bireysel yeteneklerinin bilincinde olmalarını ve...