Content area
Full Text
ABSTRACT: In this review, the author presents the book of the american writter Andrew Solomon, which analyses some examples of unusual relationships between childs and parents. published in the year 2015, this book is one of the newest in the domain and it brings some new and interesting approaches about the phycology of family.
KEYWORDS: family, childhood, nanism, down malady, deaf.
Citititorul care ia contact pentru prima dată cu ultimele două lucrări ale americanului Andrew Solomon, respectiv cea dedicată fenomenului depresiei1 sau cea în cadrul căreia acesta analizează diferite tipologii speciale ale relaţiei dintre părinţi şi copii2, asupra căreia ne vom opri în rândurile următoare, se va afla încă dintru început într-o dilemă. Scrisul plăcut, frazele diferite ca întindere dar plăcute ca stil, îi vor da impresia că are de-a face cu o operă literară, în vreme ce, referirile constante la autori şi cercetări recente de ultimă oră, sau lista bibliografică din finalul lucrării îl vor duce cu gândul mai degrabă înspre o abordare ştiinţifică a unor probleme de importanţă majoră pentru societatea în care trăim.
Cu toate acestea, dilema e doar aparentă. De altfel, volumul, al cărui titlu răstălmăceşte proverbul popular conform căruia ,,aşchia nu sare departe de trunchi", poate fi încadrat, de exemplu, în ambele categorii. E o formă fericită a unei cercetări interdisciplinare. Plăcut ca stil, dar atipic totuşi ca operă literară, el nu se doreşte o lucrare ştiinţifică clasică, în cadrul căreia, folosirea unui adevărat jargou lingvistic de specialitate să devină o sursă de ariditate şi să contribuie la restrângerea arealului de cititor, ci o prezentare degajată şi interesantă deopotrivă, care să aibă însă şi un aport informaţional important în elucidarea unor probleme.
Solomon îşi propune aşadar o prezentare amplă, abundând de exemple ilustrative, a unor stituaţii de dezvoltare a relaţiilor de paternitate, respectiv filiaţie, mai puţin întâlnite, a căror desfăşurare este, de obicei, una problematică. Pornind, ca şi în cazul volumului despre depresie, de la investigarea propriului sine şi descrierea propriilor experienţe, el încearcă să ofere o radiografiere a provocărilor pe care le aduce statutul de părinte, atât în situaţii normale, cât şi atunci când acestuia i se adaugă anumite particularităţi.
Pagini întregi sunt astfel dedicate relaţiilor dintre părinţii cu copii surzi (pp. 57-119), pitici (pp. 120-170), suferinzi de...