Content area
Full Text
Özet
Amaç: Dermatoloji mezuniyet sonrasi egitiminde birçok sorunla karsilasilmaktadir. Bu çalisma ile Türkiye'deki dermatoloji asistanlarinin bu sorunlar hakkindaki görüslerini ve çözüm önerilerini tespit ederek etkili ve standart egitim programlari önerebilmek hedesenmistir.
Gereç ve Yöntem: Dermatoloji asistanlik egitimindeki sorunlari ve çözüm önerilerini tespit edebilmek için tanimlayici bir pilot çalisma planlanmis ve bir anket formu hazirlanmistir. Çalisma 20 Haziran ile 09 Agustos 2006 tarihleri arasinda yapilmistir. Sorular asistan düsüncelerinin yeterlilik ve önem düzeylerini degerlendirebilmek için 5'li Likert ölçegine göre tasarlamistir.
Bulgular: Çalismaya (52 kadin, 15 erkek) toplam 67 kisi katilmistir. Egitim bilesenlerinin önemlilik degerlendirmesinde, en önemli konunun kliniko-patolojik toplantilar oldugu bildirilmesine ragmen diger tüm bilesenlerin de önemli oldugu tespit edilmistir. Yeterlilik degerlendirmesinde ise en yetersiz bilesenler olarak fotodermatoloji/lazer (puan 5,0 üzerinden 1,82) ve kozmetik dermatoloji egitimleri (1,83) oldugu tespit edilmistir. Ayrica, seminer hazirlama (4,03), dergi, makale, literatür saatleri (4,04), "textbook" derlemesi, çevirisi, tartisilmasi (3,86) ve alerji (kontakt dermatit, "patch" test) egitimi (2,95) disinda kalan tüm bilesenler yetersiz olarak degerlendirilmistir (en az 1,82, en çok 2,58). Tüm arastirma degerlendirildiginde, önem ile yeterlilik arasindaki farkin en fazla oldugu alan "kozmetik dermatoloji egitimi (2,50)" olarak dikkat çekmektedir.
Sonuç: Bu çalisma ülkemizde dermatoloji egitimi hakkinda asistan görüslerinin alinarak yapildigi ilk degerlendirme niteligindedir. Sonuçlar göstermistir ki egitim bilesenlerinin yeniden gözden geçirilerek düzenlenmesi ve standart bir asistan egitim programi hazirlanmasi gerekmektedir. Yeni program hazirlanirken de özellikle bu konulara daha fazla ilgi gösterilmesi uygun olacaktir. (Turkderm 2009; 43: 10-4)
Anahtar Kelimeler: Dermatoloji, asistanlik egitimi, asistan
Summary
Background and Design: There are many problems in dermatology residency training. The purpose of this study was to describe dermatology residents' opinions about problems and proposals of their solutions of dermatology residency training programs in Turkey. In addition, by means of these estimations to propose efficient and standard curriculum components are aimed.
Material and Method: A descriptive pilot study was designed and a questionnaire was prepared to describe the problems and suggestions for the solution in dermatology residency education. The survey was conducted between 20 June 2006 and 09 August 2006. The questions were prepared in accordance with a 1 to 5 Likert-type scale to evaluate the level of importance and sufficiency of the residents' opinions.
Results: Sixty seven (52 female, 15 male) residents responded to the survey. Based on the importance evaluation, although clinical-pathological meetings...