Content area
Full text
ÖZ
İnsanların vatandaşı oldukları ve yaşadıkları yerleri bırakıp, başka ülkelere yerleşme sürecine uluslararası göç denilmektedir. Bireyler zorunlu veya gönüllü olarak yerlerini değiştirmekte, hayatları boyunca bir yerden bir yere göç etmektedir. Gönüllü olarak yapılan göçler genellikle eğitim alma, iş değiştirme, iş bulma veya evlilik gibi nedenlerle olurken, zorunlu göçlerin nedeni ülke içi karışıklıklar, çeşitli baskıcı uygulamalar, terör veya savaş gibi sebeplere dayanmaktadır.
Çalışmada zorunlu olarak göç etmiş bireylere yönelik sosyal politikaların incelenmesi ve çeşitli öneriler getirilmesi amaçlanmaktadır. Bunun için çeşitli kurumların istatistikleri, raporları ve yayınlarından faydalanılmıştır. Bu çalışmada göç ederek Türkiye'ye gelen göçmenlerin eğitim sağlık gibi problemleri sosyal politika çerçevesinde kaynak tarama usulü yardımıyla inceleme konusu yapılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Göçmen, Mülteci, Uluslararası Göç.
JEL Kodları: J15, F22.
ABSTRACT
International migration is the international movement of people into a destination country of which they are not natives or where they do not possess citizenship in order to settle or reside there. Individuals immigrate forced or voluntary, they migrate from one place to another throughout their lives. Voluntary migrations are often caused by reasons such as education, job change, employment or marriage. The reasons for forced migration are internal confusion, various oppressive practices, terrorism or war.
This study aimed to investigate social policies of the forced immigrants and proposed some suggestions. For this reason, statistics, reports and publications of various institutions were used. In this study, education, healthcare and other relevant problems of the immigrant who were examined in the social policy framework by using the literature review method.
Keywords: Immigrant, Refugee, International Migration.
JEL Codes: JI5, F22.
I.GİRİŞ
İnsanoğlu erken çağlardan itibaren göç etmektedir. Bireylerin ihtiyaçlarını karşılayabilmek veya daha iyi yaşam koşullarına ulaşmak maksadı ile göç ettikleri gibi, savaş, afet gibi olağan dışı nedenlerle de yer değiştirdikleri görülmüştür. Bu çalışmada özellikle zorunlu olarak yurt dışına gitmek durumunda kalan göçmenler konu alınmıştır.
Zorunlu göçler Türkiye'den yurt dışına ve yurtdışından Türkiye'ye olmak üzere iki yönlü olmuştur. Türkiye'den yapılan göçler özellikle 1950'li yıllardan sonra Almanya, Fransa gibi Avrupa ülkelerine yapılan işçi göçleri halinde görülür. Özellikle çalışma çağındaki nüfus, daha iyi çalışma şartları ve yüksek ücret alabilmek için dalga dalga Avrupa'ya göç etmiştir. İlk başta birkaç yıl "birikim elde edip tekrar ülkeme geri döneceğim" umudu ile yapılan göçmenlik, kişilerin ailelerini de yanına alması ile kalıcı ikamete, hatta yabancı ülke vatandaşlığına...