L'AVORTEMENT CHEZ LE RAGONDIN CAUSÉ PAR L'ALIMENTATION AVEC DU MAIS DANS LA PHASE LAIT-CIRE. Comme suite à la consommation de mais dans la phase lait-cire, dû au contenu de nitrileglycosises, glycosises stéroliques et de ergostérides à effet irritant hémolytique ou de blocage des ferments respiratoires et de certaines enzymes. Des etats pathologiques à des aspects très graves peuvent s'installer. Chez le ragondin le mais dans la phase de lait-cire peut produire des troubles qui peuvent se manifester chez les femelles en gestation par avortement.
INTRODUCERE
Porumbul constituie un component de baza al ratiilor furajere pentru animale, ca planta verde, Însilozat, ca substituient de concentrate În faza de lapte-ceara sau ca principal constituient al ratiilor energetice.
Având hidrocarbonate usor digestibile În exces, poate determina manifestari patologice la nivelul unor organe.
În urma consumului de porumb În faza de lapte-ceara, datorita continutului sau În nitrilglicozizi, glicozizi sterolici si ergosteride cu efect iritant, hemolitic sau de blocare a fermentilor respiratori si a unor enzime se pot instala stari patologice cu aspecte grave. La nutrie, porumbul În faza de lapte-ceara poate produce tulburari ce se pot manifesta, la femelele gestante, prin avort.
Pe baza acestor consideratii, s-au urmarit tulburarile gestatiei, consecutive administrarii de porumb În faza de lapte-ceara la nutrie.
MATERIAL SI METODA
Observatiile si cercetarile au fost efectuate Într-o crescatorie de nutrii din judetul Timis, timp de 2 ani, pe un efectiv rulat de 110 femele de reproductie În vârsta de 1-3 ani, respectiv de la prima la a sasea gestatie, care apartineau varietatilor standard si bej si prezentau stare de Întretinere buna si foarte buna.
Animalele au fost furajate cu porumb În faza de lapte-ceara care reprezenta singura sursa de concentrate În proportie de 50-55% din ratie, alaturi de masa verde, constituita din graminee si lucerna.
La un numar de 31 femele primipare si un numar de 4 femele multipare s-au Înregistrat avorturi În partea a doua a gestatiei sau aproape de parturitie. Mamele si avortonii au fost examinati necropsic, iar de la 5 mame si 6 avortoni s-au prelevat fragmente de organe: splina, ficat, rinichi, placenta si sistem nervos central , pentru examen histologic si bacteriologic, precum si materiale pentru examenul biochimic.
REZULTATE SI DISCUTII
Femelele gestante cu iminenta de avort nu prezentau o simptomatologie prodomica marcanta, ci, numai o usoara indispozitie si apetit capricios. Expulzarea produsilor de conceptie se facea printr-o contractie uterina puternica.
Dupa avort, contractiile uterine persistau si erau Însotite de o secretie sangvinolenta abundenta, mult deosebita de culoarea losiilor. Concomitent contractiilor se producea inversiune vaginala si prolaps cervical.
La aceste femele moartea a survenit dupa 24-48 ore de la avort. La examenul necropsic femelele prezentau distrofii hepato-renale, enterita cataral-hemoragica, congestie renala. De asemenea, 50% din femele au prezentat gastroenterita hemoragica. La avortoni s-au remarcat distrofii hepato-renale si congestie meningeala.
Examenul histopatologic la femele evidentiaza hemoragii renale, hepatice, edem perineuronal, enterita hemoragica. La avortoni, congestii meningeene, renale, hepatice, hemoragii În sistemul nervos central si distrofie vacuolara hepatica.
Leziunile hemoragice prezente se atribuie actiunii glicozizilor sterolitici tensioactivi si sapotoxinelor care sunt acumulate În boabele de porumb În faza de lapte-ceara.
Semnele digestive nervoase si renale se Încadreaza În sindromul general indus de aceste toxine, cu consecinte grave asupra membranelor celulare, precipitând sterolii de la acest nivel, cât si sterolii din membrana hematiilor, facilitând astfel hemoliza.
Rezultatele examenelor bacteriologice au fost negative. La celelalte categorii de animale din crescatorie nu s-au observat modificari ale starii clinice. În urma suprimarii porumbului În faza de lapte-ceara din ratie nu au mai fost Înregistrate cazuri de avort, gestatia fiind dusa la termen si parturitia efectuându-se eutocic.
Aparitia avortului se atribuie actiunii sapotoxinelor asupra vascularizatiei placentare prin dereglarea schimburilor dintre mama si fat,consecinta a tulburarilor de membrana la nivelul placentei epiteliocoreale la nutrie.
Chinezia uterina se datoreste actiunii ergosteridelor asupra leucocitelor sensibilizate de tulburarile de aport, datorita modificarilor vasculare din sfera uterina, consecinta a actiunii saponinelor. Avorturile În perioada descrisa par a se datora lipsei de aport necesar produsilor de conceptie dezvoltati, fata de satisfacerea acestor nevoi din timpul primei perioade de gestatie.
Insuficienta aportului se mai poate atribui probabil si proteinosintezei precare, mai ales a albuminelor, deoarece hepatocitele fetusilor prezinta o distrofie vacuolara grava. Sunt afectate cu precadere primiparele pentru ca, probabil, sensibilitatea la toxinele din porumb este mai mare la femelele tinere.
CONCLUZII
S-a descris un episod de avort la nutrii, consecutiv administrarii de porumb În faza de lapte-ceara În ratie. Avorturile au aparut În a doua faza a gestatiei, Înregistrându-se mortalitate de 100% la femelele care au avortat.
La femele s-au evidentiat hemoragii În organele parenchimatoase, iar la avortoni sunt prezente aceleasi leziuni hemoragice si distrofie vacuolara hepatica.
Diagnosticul a fost stabilit În baza anamnezei simptomatologiei examenului necropsic si biochimic de catre personalul sanitar veterinar, dar nu a putut fi certificat În evidentele sanitar veterinare drept cauza a mortalitatii, din acea perioada.
BIBLIOGRAFIE
Nesterov V., PastÎrnac N., SÎrbu V. - Bolile animalelor pentru blana, Ed. Ceres Bucuresti, 1981
Bârza H., May I., Ghergariu S., Hagiu N. - Patologie si clinica medicala veterinara, Ed. didactica si pedagogica, 1981
Drugociu GH., Seiciu F., Boitor I., Bilcea P. - Patologia reproductiei si clinica obstetricala, Ed. didactica si pedagogica Bucuresti, 1977
Râpeanu M. - Toxicologie sanitara veterinara, Ed. Ceres Bucuresti, 1983
Aurel Petru Darau*
Universitatea de Vest Vasile Goldis" din Arad
*Corespondenta: Darau A., Universitatea de Vest "Vasile Goldis" Arad,
Primit: 29 Ianuarie 2006; Revizuit: 3 martie 2004; Acceptat: 18 aprilie 2006
You have requested "on-the-fly" machine translation of selected content from our databases. This functionality is provided solely for your convenience and is in no way intended to replace human translation. Show full disclaimer
Neither ProQuest nor its licensors make any representations or warranties with respect to the translations. The translations are automatically generated "AS IS" and "AS AVAILABLE" and are not retained in our systems. PROQUEST AND ITS LICENSORS SPECIFICALLY DISCLAIM ANY AND ALL EXPRESS OR IMPLIED WARRANTIES, INCLUDING WITHOUT LIMITATION, ANY WARRANTIES FOR AVAILABILITY, ACCURACY, TIMELINESS, COMPLETENESS, NON-INFRINGMENT, MERCHANTABILITY OR FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE. Your use of the translations is subject to all use restrictions contained in your Electronic Products License Agreement and by using the translation functionality you agree to forgo any and all claims against ProQuest or its licensors for your use of the translation functionality and any output derived there from. Hide full disclaimer
Copyright "Vasile Goldis" Western University Arad, Romania 2006