Content area
Full Text
ÖZET
Covid-19 pandemisi Türkiye'de Mart ayinin ortasindan itibaren ekonomik faaliyetleri; diş ticaret, turizm ve iç talep kanallariyla etkilemeye başlamiş, etkiler Nisan ayi itibariyla derinleşerek tüm ekonomiye yansimiştir. Bu çalişmada Covid-19 salgininin Türkiye ekonomisine etkilerinin makroekonomik bir yaklaşimla irdelenmesi amaçlanmaktadir. Çalişmada ortaya çikan sonuçlar ba&gcaron;laminda, Covit-19 krizinin Türkiye ekonomisinde; Üretim, İstihdam, Kişi ve İşletme Gelirleri, İhracat, Cari Açik, Bütçe Açi&gcaron;i ve Merkezi Yönetim Toplam Borç Yükünü pandeminin süresine ba&gcaron;li olarak negatif etkileyerek durgunlu&gcaron;a neden oldu&gcaron;u ve pandemi süresine ba&gcaron;li olarak GSYH'de yaklaşik 400-675 milyar TL arasi kayip oluşturaca&gcaron;i de&gcaron;erlendirilmektedir.
Anahtar Kelimeler: Türkiye Ekonomisi, Covid-19, Makroekonomik Analiz
ABSTRACT
Covid-19 has begun to affect economic activities with the channels of foreign trade, tourism and domestic demand from mid-march in Turkey and the effects were deepened and reflected to the overall economy in April. In this study, the effects of Covid-19 outbreak on Turkey's economy is intended to examine with a macroeconomic approach. In the context of the results of this study, it is observed that Production, Employment, Person and Business Incomes, Exports, Current Account Deficit, Budget Deficit and Central Government Total Debt affect negatively Turkish economy depending on the duration of the pandemic causing a recession and creating a loss of approximately 400-675 billion TL in GDP.
Keywords: Turkish Economy, Covid-19, Macro Economic Analysis
1.GİRİŞ
Aralik 2019'da Çin'in Wuhan kentinde başlayan Korona virüs (Covid-19) salgini, önce Uzak-Do&gcaron;u ekonomilerine, peşinden Amerika, Avrupa ve tüm dünyaya hizla yayildi. Mart ayinin sonlarina do&gcaron;ru Dünya nüfusunun yaklaşik %25'ini risk altina sokan Covid-19, küresel ekonomide başta turizm olmak üzere, sanayi, hizmetler sektörlerinde üretimin, iç ticaret ve diş ticaretin hizla gerilemesine neden oldu (Hale vd. 2020). Tüketici ve üretici güven endeksleri büyük düşüşler yaşadi. Hükümetlerin bütçe gelirleri düştü, harcamalari artti. İşsizlik yükseldi. Bu ba&gcaron;lamda Korona virüs (Covid-19) salgininin dünya çapinda yayilmasi üretimi, tedarik zincirlerini ve tüketimi etkilerken dünyadaki ekonomik faaliyetleri sert şekilde daraltmiş, bazi sektörleri durma noktasina getirmiştir. Salginin gelişimiyle ilgili belirsizlikteki artiş problemi daha vahim hale getirmektedir. Finansal koşullardaki sikilaşma, hane halklarinin gelir kaybi ve firmalarin nakit akişindaki bozulma, talepte de belirgin bir zayiflamaya yol açmaktadir. Salginin yayilmasina karşi uygulanan sosyal yalitim tedbirleri hizmetler sektörü faaliyetlerini büyük oranda azaltmiştir. Salginin do&gcaron;urdu&gcaron;u finansal sorunlar, işsizlik, talep azalmasi, üretim güçlükleri ve belirsizlik dünyadaki hemen her ekonomide az veya çok olumsuz etkiler do&gcaron;urmuş, bir kriz...