Content area
Full Text
Öz
Okul Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) hizmetlerinde 70 yıllık geçmişi bulunan Rehberlik ve Araştırma Merkezinin (RAM) önemli bir konumu vardır. 2018-2019 Eǧitim- Öǧretim yılında RAMların sayısı 240 olmuştur. RAMlar iki ana bölümde (Rehberlik Hizmetleri Bölümü ve Özel Eǧitim Hizmetleri Bölümü) hizmet sunmaktadır. Bu araştırmanın amacı, RAM Rehberlik Hizmetleri Bölümünün yapısının işlevselliǧini RAMlarda görev yapmakta olan rehber öǧretmenlerin algılarına göre araştırmaktır. Araştırma karma modelde yürütülmüştür. RAMlarda görev yapan gönüllü 231 rehber öǧretmenden nicel, 27 rehber öǧretmenden nitel veri toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak RAM Rehberlik Hizmetleri Bölümü Durum Tespiti Anketi ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen nicel verilerin sıklık ve yüzdeleri hesaplanmış, nitel veriler ise tematik analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. RAM Rehberlik Hizmetleri Bölümünde görev yapan rehber öǧretmenlere göre RAMların mevcut yapısı ile sorumlu oldukları bölgenin gereksinim ve isteklerini karşılayamadıǧı, özel eǧitim merkezi olarak algılandıǧı, RAM Rehberlik Hizmetleri Bölümünün işlevsel olmadıǧı, nicelik-nitelik olarak yeterli personel atanmadıǧı, personel yetersizliǧine karşın Milli Eǧitim Bakanlıǧının (MEB) verdiǧi 12 görevden yedisinin yerine getirildiǧi belirlenmiştir. RAM Rehberlik Hizmetleri Bölümü ile okul rehberlik servisleri arasında orta düzeyde etkileşim bulunduǧu, okullarda çalışan rehber öǧretmenlerin RAMlaıdan özel eǧitim alanı ile ilgili destek isteminde bulundukları daha işlevsel RAMlar için çalışanlara hizmet içi eǧitim verilmesi, özlük haklarının iyileştirilmesi, niceliknitelik olarak personel sayısının artırılması ve RAM Rehberlik Hizmetleri Bölümünün görev tanımının yeniden düzenlenmesinin önerildiǧi belirlenmiştir.
Anahtar sözcükler: Okul psikolojik danışmanlıǧı, rehberlik servisi, rehberlik hizmetlerinin deǧerlendirilmesi.
Etik kurul kararı: Bu araştırma, 01.01.2020 tarihinden önce yapıldıǧı için etik kurul kararı zorunluluǧu taşımamaktadır.
Abstract
Guidance and Research Center (GRC), which has a history of 70 years, has an important position in School Psychological Counseling and Guidance services. The number of GRCs was 240 in the 2018-2019 academic year. GRCs provide services in two main sections (Guidance Services Section and Special Education Services Section). This research aims to investigate the functionality of the GRC Guidance services department according to the perceptions of the guide teachers working in the GRCs. The research was conducted in a mixed model. A questionnaire was applied to 231 counselors from 240 GRCs and 27 counselors were interviewed. GRC Guidance Services Department Assesment Questionnaire and semistructured interview form were used as data collection tools. Frequency and percentages of the data were presented, and thematic analysis was conducted on the data. The results show...