Content area
Full Text
Öz
İnsanoǧlu tarih boyunca çeşitli faktörlere baǧlı olarak göç etmek zorunda kalmıştır. Özellikle son yıllarda ülkemizde de dışarıdan göç edenlerin sayısı bir hayli artmıştır. Bu artışla beraber uyum süreci önem kazanmıştır. Bu amaçla bu çalışmada ülkemize göç etmiş olan sıǧınmacı ve mültecilerin uyumunda psikolojik dayanıklılıkları üzerinde algılanan sosyal desteǧin etkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Erzurum ilinde yaşamlarını sürdüren toplam 190 sıǧınmacı ve mülteci oluşturmaktadır. Araştırma formunda araştırmanın amacı doǧrultusunda katılımcılara ilişkin Demografik Bilgi Formu, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeǧi ve Psikolojik Dayanıklılık Ölçeǧi Kısa Formu ve yer verilmiştir. Çalışmanın sonuçları, sıǧınmacı ve mültecilerin psikolojik dayanıklılıkları üzerinde algılanan sosyal desteǧin alt boyutlarından arkadaş ile özel kişi alt boyutlarının önemli yordayıcılar olduǧunu göstermektedir.
Anahtar Sözcükler: Sıǧınmacı, mülteci, psikolojik dayanıklılık, sosyal destek
Abstract
Human beings have had to migrate due to various factors throughout history. Especially in recent years, the number of immigrants in our country has increased considerably. With this increase, the adaptation process has gained importance. For this purpose, this study aims to reveal the effect of perceived social support on the psychological resilience of asylum seekers and refugees who have immigrated to our country. The sample of the study consists of 190 asylum seekers and refugees living in the province of Erzurum. In line with the purpose of the study, the Demographic Information Form regarding the participants, the Multidimensional Perceived Social Support Scale and the Short Form of the Psychological Resilience Scale are included in the research form. The results of the study show that the sub-dimensions of perceived social support, friend and private person, are important predictors on the psychological resilience of refugees and asylum seekers.
Keywords: Asylum seeker, refugee, psychological resilience, social support
1.Giriş
İnsanoǧlu başa çıkma becerilerinin geçici olarak yetersiz kaldıǧı, yoǧun bir belirsizliǧin yaşandıǧı ve karmaşaya neden olan pek çok olay ya da durumla karşı karşıya kalmaktadır. Y aşam süreci içinde öylesine zorlu bir deǧişiklik söz konusudur ki kişi bunu nasıl çözümleyeceǧini bilemez, zorlu ve içinden çıkılmaz koşullar altında kontrolünü kaybetme korkusu ve çaresizlik yaşanır. Stres yaratan, baş etmede güçlük yaşanan ve belirli bir süre devam eden bu yaşam olayları insan yaşamında unutulmaz izler bırakır. Ruhsal dengenin bozulması ile ruhsal bunalımın meydana gelmesi arasında kalan bu döneme kriz adı verilir. Krizler; ergenlik, kariyer veya iş deǧiştirmek, evlenmek, çocuk...