Full text

Turn on search term navigation

© 2023. This work is published under https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ (the “License”). Notwithstanding the ProQuest Terms and Conditions, you may use this content in accordance with the terms of the License.

Abstract

Çaliçmada Türk kültürüne ait mitoloji, masal ve hikàye gibi sözlü kültür unsurlarinm günlük hayatta var olma durumlan. Batí kültüründeki benzer içeriklerin günümüzdeki durumlan, geçirdikleri tarihsel süreç ile karçilaçtinlarak degerlendirmeye tabi lululmuÿlur. Batí kültüründeki benzer unsurlarm özellikle kitle ileliÿim araçlan ile yeniden uyarlamalarinm yapilmasi ve bu figürlerin dünya ôlçeginde bir kültürel etki alam olarak kullamlmasi üzerine de tespitler yapilmaya çahÿilmiÿlir. Aynca günümüzde varhgim sürdüren Türk kültürüne ait bu unsurlarm günlük hayatta ne ÿekilde yer ettigi de Keloglan masah ve Dede Korkut Hikàyeleri örneginden hareketle degerlendirilmiÿlir. Incelenen örnekler üzerinden hareketle eie ahnan konunun sadece günümüzde yasatilmasi degil, aynca güncellemelerinin ne ÿekilde olmasi gerektigi ve bunun önemi de vurgulanmiÿtir. Yapilan çahçma sonucunda her ne kadar konuyla ilgili Cumhuriyetin ilk yillarmda, Batida 17 ve 19. yüzydlar arasinda oldugu gibi bir derleme çahçmasi olmuçsa da, bu sürecin kisa bir süre sonra tamama erdigi ve özellikle günümüz neslinin tarn olarak dünyalarmda yer almadigi sonucuna vanlmiÿlir. Günümüze kadar bu degerlerin ulaçmasi açisindan özellikle çocuklar için tarn olarak güncellenmedigi düÿünülen Dede Korkut Hikàyeleri ve yeterli düzeyde güncellemelerinin yapddigi düÿünülen Keloglan masallan üzerinden bazi sonuçlar çikanlmaya çahçilmiçtir. Konuyla ilgili kitle ileliÿim araçlarinm hem Türkiye hem de TürkDünyasi açisindan yeri ve önemi de vurgulanmishr.

Alternate abstract:

The study evaluates the current presence of elements from Turkish oral culture, such as mythology, tales, and stories, by comparing them with the contemporary state and historical evolution of similar content in Western culture. The aim is also to determine whether analogous content in Western culture is adapted and utilized as a sphere of cultural influence by mass media worldwide. The study further assesses how these existing Turkish cultural elements are applied in daily life, drawing examples from Keloglan tales and Dede Korkut stories. Through the analysis of these examples, the study emphasizes the significance of the discussed issue and highlights not only the necessity of preserving it but also adapting it. According to the conducted research, despite initial efforts to collect and preserve these tural during the early years of the Republic period, similar to the initiatives in the Western world between the 17th and 19th centuries, it is concluded that the process was shortlived and failed to secure a lasting place in the contemporary world. The study attempts to draw some inferences considering the relevance of these cultural values in the present time, utilizing sufficiently updated Keloglan tales and insufficiently updated Dede Korkut stories. It underscores the role and importance of mass media in the context of Turkey and the Turkic World concerning this issue.

Details

Title
Türk Tarihindeki Mitoloji, Masal ve Hikâyelerin Cumhuriyet Döneminde Derlenmesi ve Günümüzde Yaşatılması Üzerine Bir Değerlendirme
Author
Işik, Hasan 1 

 Doç, Dr., Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimler Fakültesi, Tarih Bölümü 
Pages
229-249
Publication year
2023
Publication date
2023
Publisher
Professor Dr. Hale Sivgin
ISSN
13079778
e-ISSN
13095137
Source type
Scholarly Journal
Language of publication
Turkish
ProQuest document ID
2912746750
Copyright
© 2023. This work is published under https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ (the “License”). Notwithstanding the ProQuest Terms and Conditions, you may use this content in accordance with the terms of the License.