Content area
Abstract
Bu çalısmada Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kan Merkezine basvuran kanbağısçılarının sigara tüketimlerinin ve mevsim sıcaklığının tam kan sayımı değerlerive kan bağısçısı ret oranları üzerine etkisi arastırılmıstır.
Çalısma Haziran 2008 ? Mart 2009 tarihleri arasında gerçeklestirilmis vedonasyon öncesi rutin olarak alınan tam kan sayım sonuçları değerlendirilmistir.Ankara için günlük sıcaklık değerleri Devlet Meteoroloji Müdürlüğü'nünverilerinden elde edilmistir. Çalısmanın gerçeklestirildiği dönemde Ankara'dasıcaklık değerleri -3 C0 ile 39C0 derece arasında değismistir.
Elde edilen verilere ait istatistiksel inceleme SPSS 14.0 ilegerçeklestirilmistir. Gruplar arasındaki non-parametrik değiskenlerindeğerlendirilmesinde ki-kare testi, parametrik değiskenlerin değerlendirilmesinde isestudent-t testi kullanılmıstır. Korelasyon analizi Pearson korelasyon analizi ileyapılmıstır. İkiden fazla grubun parametrik değiskenlerin karsılastırılmasındaAnnova analizi uygulanmıstır.
Yaz aylarında bağıs için basvuran kan bağısçılarının eritrosit ve trombositsayılarının, hemoglobin, hematokrit, MCH, MCHC değerlerinin diğerlerine düsükolduğu ancak ret oranını arttırmadığı görülmüstür.
Çalısmamızda sigara içen grupta beyaz küre sayılarının hem kadınlarda hemde erkeklerde belirgin olarak yüksek olduğu görülmüstür. Çalısmamızda tümdeneklerde ve ayrı ayrı kadın ve erkeklerde literatür ile benzer sekilde hemoglobindeğerlerinin arttığı gösterilmistir. Aynı zamanda sıcaklık ve cinsiyet sabit tutularaktek basına sigara içiminin erkeklerde ret olasılığını arttırdığı gösterilmistir.
Sonuç olarak mevsimlerin Türkiye'de kan bağısçılarının ret oranınıetkilemediği ancak sigara içiminin erkek bağısçılarda ret oranını arttırdığıgörülmüstür.





