Full Text

Turn on search term navigation

© 2024. This work is published under http://www.ctad.hacettepe.edu.tr/index.shtml (the “License”). Notwithstanding the ProQuest Terms and Conditions, you may use this content in accordance with the terms of the License.

Abstract

Liman kentlerinin mekânsal ve işlevsel donanımları, mal-úrtin ve hizmet/lojistik kapasitesi ile ilişkisel aǧları irdelenirse, liman kentlerinin kuruluş-gelişim sürecinde art bölgesindeki gelişmiş karasal üretim ve pazar merkezlerinin varlıǧı önemli görülmektedir. Bu konuda Doǧu Akdeniz Havzasında Halep-Iskenderun, Yafa-Kudiis ve Beyrut-Sam örnek verilebilir. Bu açıdan bakılırsa, Mersin'in liman kenti olarak gelişmesini Konya (Konya Ovası) ve Adana (Çukurova) gibi tarımsal art bölge üretim ve pazar merkezlerinin varlıǧıyla açıklamak olanaklıdır. Daha açık bir ifadeyle, Mersin kentinin gelişiminde Anadolu'nun tarımsal art bölgelerinde üretilen ürünlerin ön bölgelere aktarım ve daǧıtımına yönelik iskeleler kurulmasının etkili olduǧu söylenebilir. Dolayısıyla, Mersin kenti, art bölgelerinin diş pazarlar ile baǧlantısını saǧlamak üzere inşa edilen iskelelerin/rihtimlarin varlıǧına dayalı olarak kurulan-gelisen bir liman kenti olarak görülmelidir. Bu araştırmanın amacı, Osmanlı İmparatorluǧu'nun geç döneminde -XIX. yüzyıl ortasından itibaren- liman kenti kimliǧinin yarattıǧı ekonomik dinamikler ile mekânsal gerekliliklere dayalı kentleşme sürecine sahne olan Mersin kentinin tarihsel süreçte mekânsal ve işlevsel gelişim (ve deǧişim) sürecinin irdelenmesidir. Araştırma sonunda, Mersin kenti örneǧinden edinilen tarihsel bitikim ve planlama deneyimlerin, Türkiye liman kentlerinin deǧişen-dönüşen ekonomik dinamikler eşliǧinde küresel sistem ile bütünlestirilerek, bölgesel lojistik merkezler olarak geliştirilmesine yönelik gelişim stratejilerinin belirlenmesine akademik-bilimsel ve kurumsal düzeyde katkı sunabileceǧi düşünülmektedir.

Alternate abstract:

It can be said that the spatial and functional facilities, goods-products and service capacities and relational networks of port towns are related with the potentials and dynamics of their hinterland and foreland. So, it can be seen that it is an important dynamic for the foundation and development process of port towns to have the developed commercial and production centers in their hinterland. It can be given such as Aleppo-Iskenderun, Jaffa-Jerusalem and Beirut-Damascus in East Mediterranean Basin for these relations between port cities and their hinterland. From this point view, the foundation and development of Mersin as a port town can be related with the developed agricultural production and commercial centers with its hinterland like Konya and Adana. Accordingly, the main dynamic for the foundation and development process of Mersin as a port town had been the docks constructed in order to be able to the transferring and distribution of goods-products of their hinterland to their foreland. In this framework, it should be seen that firstly, the docks were built in order to get contact between foreign markets and hinterland, afterwards, Mersin was founded and developed as a port town. The aim of this paper is to examine their spatial and functional development (and change) process of Mersin in the historical process depending on the economic dynamics and spatial necessities of the identity of the port town. It will be considered that these examinations obtained from the case of Mersin contributes both academically and institutionally to efforts on Turkish port towns is to determine their spatial and their functional development strategies in order to integrate the global system as the regional hub port cities.

Details

Title
Cumhuriyet Dönemi Liman Kentinin Biyografisi: Mersin
Author
Özcan, Koray 1 

 Pamukkale Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Denizli 
Pages
881-917
Publication year
2024
Publication date
Fall 2024
Publisher
Hacettepe University, Ataturk Institute for Modern Turkish History
ISSN
13051458
e-ISSN
21471592
Source type
Scholarly Journal
Language of publication
Turkish
ProQuest document ID
3163253460
Copyright
© 2024. This work is published under http://www.ctad.hacettepe.edu.tr/index.shtml (the “License”). Notwithstanding the ProQuest Terms and Conditions, you may use this content in accordance with the terms of the License.