Content area
Full Text
Abstract
Wilhelm Röpke is an economist and social scientist who experienced the social, political, and economic aspects of the interwar period and the post-World War II conjuncture. Very few studies have been conducted on his academic and social activities between 1933 and 1937 at Istanbul University in Türkiye. Therefore, this paper focuses on Röpke's translated works, such as articles, essays and conference texts, which have not been addressed in previously published studies. This paper aims to inventory Röpke's activities in Türkiye and to enlarge upon the traces he left in Turkish economic thought. As a result, it is possible to say that Röpke had a significant but nonpermanent impact on Turkish economic thought. Thus, asserting that he founded a tradition or line in Turkish economic thought is hard.
Keywords : Wilhelm Röpke, Economic Liberalism, Neoliberalism, Turkish
Economic Thought.
JEL Classification Codes : B20, B31, P10.
Öz
Wilhelm Röpke, iki dünya savasi arasi dönemin ve Ikinci Dünya Savasi sonrasi konjonktürün sosyal, siyasal ve iktisadî yönlerini tecrübe etmis bir iktisatçi ve sosyal bilimcidir. 1933-1937 arasinda Istanbul Üniversitesi'nde çalisan Röpke'nin Türkiye'deki akademik faaliyetlerini konu edinen pek az çalisma yapilmistir. Bu çalismalarda ele alinmayan Röpke konulu makaleler, gazete yazilari, Röpke'nin konferans metinleri ve çeviri makaleleri ile Röpke'ye yapilan atiflar, bu makalenin kapsamini olusturmaktadir. Buradan hareketle Röpke'nin Türkiye yillarindaki faaliyetlerinin dökümünü yapmak ve Türk iktisat düsüncesinde biraktigi izlere derinlik kazandirmak amaçlanmaktadir. Sonuç olarak Röpke'nin Türk iktisat düsüncesinde kayda deger ama kisa soluklu bir yanki uyandirdigi, fakat bir gelenegin ya da düsünce çizgisinin kurucusu olmadigini söylemek mümkündür.
Anahtar SÖzcükler : Wilhelm Röpke, Iktisadî Liberalizm, Neoliberalizm, Türk Iktisat
Düsüncesi.
1 Bu çalisma taslak haliyle, "Sürdürülebilir Liberalizm Arayisinda Farkli Bir Ses: Wilhelm Röpke" basligi altinda "1. Iktisat ve Toplum Kongresi'nde" (6-7 Aralik 2023, Ankara) "sÖzlü" olarak sunulmustur. Kongrenin ilgili oturumunda, Röpke'nin "Fascist Economics" (1935b) baslikli makalesinin Türkiye yillarinda yazilmis olabilecegine dikkat çekerek beni bilgilendiren Prof. Dr. Altug Yalçintas'a tesekkür ederim. Bir diger tesekkür borcum da kaynaklara erisim süreciyle alakalidir. Dijital çag olarak nitelendirilen bir dönemde tasrada akademisyen olmanin kaynaklara erismede halen dezavantajli bir durum olusturdugu söylenebilir. Kütüphaneler arasi ödünç alma/verme hizmetleri kaynaklarin tümüne erisimi olanakli kilmadigi gibi maddî açidan külfetlidir. Kisacasi Türkiye'de herhangi bir bilimsel disiplinin tarihine yönelik çalismalar, bir yönüyle maddî kaynak ayirarak sahsî arsiv kurmayi, diger yönüyle de Istanbul ve...