Content area
Full Text
Özet
Bu makalede Altin Orda, Osmanli ve Memlükler arasinda Timur'a karsi kurulan ittifak incelenmektedir. Altin Orda'nin Osmanli ve Memlüklerle olan iliskileri her zaman dostane idi. Üç ülke için de tehlike arz eden ortak bir düsmanin tarih sahnesine çikmasi ise birbirlerine yakin cografyada kurulmus olan bu ülkeleri ayrica gerek siyasi gerekse de askeri bir beraberlige zorluyordu. XIII-XIV. yüzyillarda Ilhanlilar bu devletler için bir tehdit olustururken, XIV. yüzyilin sonlarindan itibaren Timur ve seferleri adi geçen devletler için bir tehlike arz etmeye baslamistir. Timur'un yayilmacilik politikasina karsi Altin Orda, Osmanli ve Memlükler ortak hareket etmeye baslamislardir. Ancak her ne kadar taraflar Timur karsiti bir ittifak kursalar da birlikte hareket etmeyi basaramayan ittifak üyeleri, tek tek sirasiyla Timur tarafindan bozguna ugratilmislardir.
Anahtar Kelimeler: Altin Orda, Tatarlar, Osmanli, Memlükler, Timur.
Abstract
This article analyzes the alliance made against Timur between Golden Horde, The Ottomans and the Mamluk Kingdom. The relationship of the Golden Horde with the Ottomans and the Mamluk Kingdom had always been friendly. After the common enemy appears on stage, these three countries were forced to make an alliance with each other both on political and military issues since these countries were located closely and the common enemy were threatining all of them. While Ilhanid posed a threat for these countries in the XIII-XIV centuries, after the end of the XIV. Century, Timur and his expeditions started to be dangerous for these countries. Against the irridentist policies of Timur, The Golden Horde started to act in union with the Ottomans and the Mamluk Kingdom. Although the countries have established an alliance against Timur, they have failed to act together which resulted in the defeat of them by Timur one by one in order.
Key Words: Golden Horde, Tatars, Ottmomans, Mamluk Kingdom, Timur.
XIII. yüzyil birçok Avrasya halki için dönüm noktasi oldu. Dünyanin büyük bir kismini etkileyen Mogol fetihleri bu dönemde gerçeklesti. Yine bu dönemde çok sayida yeni devlet haritalara adini yazdirdi ve dünyanin jeopoli- tigi tamamen degismis oldu. Bu degisimlerin basinda Avrasya cografyasina neredeyse üç asir hâkim olan Altin Orda Devleti'nin kurulmasi ve Misir'da Türk kökenli Memlük Kipçaklarinin iktidari ele geçirmeleri gelmektedir. Uluslar arasi arenadaki gelismeler ise bu iki ülkenin yakinlasmasina neden oldu. Ayni kök, ayni din ve benzer amaçlar, Altin Orda ile Memlüklerin isbirligine gitmelerini...