Content area
Full Text
Stefan Claudiu Cäescu
Facultatea de Marketing, Academia de Studii Economice, Bucuresti
Mara Gabriela Ploesteanu
Facultatea de Marketing, Academia de Studii Economice, Bucuresti
Abstract: Managementul corporatist include în ansamblul sau metodologic o serie de instrumente specifice care fac obiectul managementului strategic. Ele sunt rezultatul evolutiei conceptului de management si au ca element central strategia, considerata, pe buna dreptate un instrument esential al managementului modern. La nivelul organizational superior strategiile corporatiste care sunt adoptate sunt cele specifice portofoliului de afaceri, strategiile avantajului competitiv, strategiile de dezvoltare a afacerii, strategiile de marca si strategiile responsabilitatii sociale.
Cuvinte cheie: strategii corporatiste, avantaje competitive, portofoliu de afaceri, responsabilitate sociala
Nota: Aceastä lucrare a fost cofmant,atä din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Eesurselor Umane 2007-2013 Proiect numarul POSDRU/1.5/ S59184 "Performant,a §i excelenta in cercetarea postdoctorala în domeniul §itint,elor economice din Romania".
1. Introducere
Managementul corporatist include in ansamblul s äu metodologie o serie de instrumente spécifiée care fac obiectul managementului strategie. Eie sunt rezultatul evolutiei conceptului de management §i au ca element central strategia, considerata, pe bunä dreptate un instrument esencial al managementului modem.
Incorporarea marketingului în activitäCile organizatiei se refera, dupä cum s-a mai arätat si la modificarea continutului acestor instrumente astfel încât acestea sä asigure orientarea spre piata a ìntregii organizatiei. Dintre instruméntele utilizare la nivel corporativ se detaceazä cele privind:: misiunea organizatiei orientate spre piatta, definirea §i delimitarea domeniilor §i unitä^ilor Strategice de afaceri cât §i principalele strategii corporatiste de marketing intégrât.
La nivelul organizational superior strategiile corporatiste care sunt adóptate sunt cele spécifiée portofoliului de afaceri, strategiile avantajului competitiv, strategiile de dezvoltare a afacerii, strategiile de marca §i strategiile responsabilitä^ii sociale.
2. Strategii privind portofoliul de afaceri
In domeniul business to business pot fi utilizate trei instrumente principale de analiza de portofoliu, matricea BCG, matricea General Electric §i matricea Arthur D. Little. Prin utilizarea acestor instrumente de analiza de portofoliu se pot formula principalele strategii privind portofoliul de afaceri.
a) Conform matricii Boston Consulting Group se pot formula urmàtoarele alternative strategice (Dumitru, 2004):
1. "Construire". Pentru a urma o strategie de construire obiectivul principal ar trebui sä fie creçterea cotei de pia^ä a unitagli strategice cu scopul de a-i îmbunataÇi pozuia. Pentru a realiza a cest lucru profiturile pe termen scurt vor fi...