Content area
Full Text
ABSTRACT
The article deals, from the perspective of the new legislation on public procurement, with the cases of termination of the public procurement contract. Complementing the general legal framework governing the contract and taking over the specificities of administrative contracts, the termination of the public procurement contract acquires by the new legislative package a complex dimension and provides the premises of a good evolution in the conduct of procurement procedures.
Keywords: public procurement contract, termination of contracts, general legal framework, unpredictability, administrative contracts
REZUMAT
Articolul trateazá, din perspectiva noii legislate a achizitiilor publice, cazurile de încetare a contractului de achizitie publicâ. în completarea dreptului común care guverneazä materia contractelor si preluând specificitátile contractelor administrative, încetarea contractului de achizitie publica dobândeste prin noul pachet legislativ o dimensiune complexa si oferé premisele unei evolutii bune în derularea procedurilor de atribuiré a contractelor.
Cuvinte-cheie: contract de achizitie publicâ, încetarea contractelor, drept común, impreviziune, contracte administrative
Legislate relevantä: Codul civil, art. 1615-1634
Contractul de achizitie publica manifesté o serie de particularitáti, daté fund natura sa specificá de contract administrativ si cadrul general în care acesta ia fiintá sub auspiciile procedurii prevázute în legea specialá. Dintre acestea, modalitátile în care contractul de achizitie publicâ poate ínceta reprezintá o dimensiune caracteristicá acestui tip de contract.
Noua reglementare în materia achizitiilor publice aplicabilä în România prevede cazurile specifice de încetare, preluând o bunâ parte din solutiile cuprinse în Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizitiile publice si de abrogare a Directive'! 2004/18/CfN.
Totodatä, inoveazâ în special prin comparatie cu vechea lege care nu oferea în mod explicit o formulä pentru desfiintarea contractului de achizitie publicä, cu exceptia notabilä a art. 286 care prevedea competenta instantelorde judecatä privind solutionarea litigiilor referitoare la încetarea contractelor de achizitie publicä si la acordarea despägubirilor pentru repararea prejudiciilor cauzate în cadrul procedurii de atribuiré121.
încetarea unui contract de achizitie publicä în perioada sa de valabilitate este supusâ atât dispozitiilor dreptului común (potrivit art. 1321 C. civ., unde sunt mentionate executarea, acordul de vointä al pärtilor, denuntarea unilateral, expirarea termenului, îndeplinirea sau, dupä caz, neîndeplinirea conditiei, imposibilitatea fortuitä de executare drept cauze de încetare a contractelor), cât si unora proprii regimului säu juridic.
Mai exact, legiuitorul prevede dreptul autoritätii contractante...