Content area
Full Text
ÖZ
15 Temmuz gecesi gerçeklesen darbe kalkismasi sirasinda TRT binasi isgal edilerek silah zoruyla okutulan darbe metninin söylem çözümlemesi yapilarak FETÖ/PDY terör örgütünün 17-25 Aralik sürecinden bu tarafa yaptigi yayinlarin söylemiyle örtüsme durumu ortaya konulmaya çalisilmistir.
Doküman incelemesi yöntemi ile veri toplanmis, elde edilen veriler söylem çözümlemesi yoluyla analiz edilmistir. Çalismanin siyasi söylem çalismalari açisindan faydali olacagi düsünülmektedir.
Anahtar Kelimeler: 15 Temmuz, FETÖ/PDY, TRT, Darbe Girsimi.
ABSTRACT
During the coup attempt on July 15, the TRT building was occupied and the coup text, which was taught by force of arms, was analyzed and the situation of overlapping with the discourse of the publications of the FETET / PDY terrorist organization on this side from Process of 17-25 December was tried to be revealed.
Data were collected by the method of document examination and the obtained data were analyzed by discourse analysis. It is thought that the work will be beneficial in terms of political discourse studies.
Keywords: July 15th, FETO / PDY, TRT, Coup Initiative.
GIRIS
Gerçeklik iletisim sirasinda dil araciligiyla yeniden ve dili kullananin dünyasina göre yapilanir. Bu yapilanma özgün ve dile dayali oldugundan gerçekligi söylem çerçevesinde isler (Benveniste, 1995). Konusan/ yazan özne kendi söylemini olusturur ve dili buna uygun olarak biçimlendirmek suretiyle kullanir. Ancak bireyin içinden çiktigi ve etkilesimde bulundugu toplum ve/ veya toplumlardan bagimsiz olarak gerçeklesmez. Birey yasadigi cografyanin dahi kültüründen etkilenir ve bu kültürü etkiler. Kültürel bir cografialan olusturur (Kayserili, 2010). Dil bu kültürel cografyanin içinde sekillenir. Dil, dogdugu toplumun kültürel genetigini nasil tasiyorsa söylem de onu ortaya koyan kisinin ve onun dâhil oldugu toplumun kodlarini tasir.
Söylem, TDK sözlükte kaliplasmis, kliselesmis söz, ifade; bir veya birçok cümleden olusan, basi ve sonu olan biçiminde ifade edilirken Dilbilim Terimleri Sözlügü'nde (1949) bir sey bildirirken konusanin agzindan çikan sözlerin bütünü olarak tanimlanmaktadir. Söylem agizdan çikan sözler bütünüdür ancak tasidigi anlam yükü bundan çok daha fazlasidir. Bir cümledeki her bir ifade ve bu ifadelerin sunulus biçimi, kullanildigi yer, söz dizimi tesadüfiolarak gerçeklesmez. Sözün sahibinin birikim ve dünyasinin bir ürünü olarak gerçeklik algisini yansitir.
Dünya mutlak gerçeklerin ve basit nedenselligin açiklayabildigi dünya olmaktan uzaklasmistir. Anlam, esneklik ve çok boyutluluk kazanmistir. Bu açidan söylem bu dünyayi ve dünyaya dair alginin kendini gösterdigi dil ürünlerini anlayip çözümleyebilmek için iyi bir alternatif olarak görülmektedir (Sözen, 1999;...