Content area
Full Text
Özet
Akrokeratozis verrüsiformis, nadir görülen otozomal dominant geçis gösteren bir genodermatozdur. Lezyonlar, tipik olarak el ile ayak sirtlarinda, diz ve dirseklerde yerlesim gösteren küçük, verrüköz, düz papüllerdir. Burada asitretin ile basarili bir sekilde tedavi edilen akrokeratozis verrüsiformisli sporadik bir olgu sunulup, ilgili literatür gözden geçirildi. (Türkderm 2009; 43: 35-7)
Anahtar Kelimeler: Akrokeratozis verrüsiformis, asitretin
Summary
Acrokeratosis Verruciformis is a rare autosomal dominant genodermatosis. Typically, the lesions are small, verrucous, flat papules on the dorsal aspects of the hands and feet, elbows and knees. Herein, we report a sporodic case of acrokeratosis verruciformis, succesfully treated with acitretin, and review of the literatures. (Turkderm 2009; 43: 35-7)
Key Words: Acrokeratosis verruciformis, acitretin
Giris
Akrokeratozis verrüsiformis (AKV), etyolojisi bilinmeyen, nadir görülen lokalize bir keratinizasyon bozuklu- gudur. Otozomal dominant tipte kalitsal geçis gösterir. El ve ayak sirti, diz ve dirseklerde çok sayida verrüköz papüllerle karakterize bu durum genellikle çocukluk ça- ginda baslamaktadir1-3.
Histopatolojisinde hiperkeratoz, papillamatoz, akantoz ve diskeratoz bulunurken sivri epidermal çikintilarin varligi taniyi kolaylastirmaktadir4.
AKV tedavisinde eksizyon ve lokal destrüktif yöntemler tercih edilmektedir1. Darier hastaligi basta olmak üzere çok sayida keratinizasyon bozukluklarinda kullanilan oral retinoidler, AKV tedavisinde alternatif bir yöntem olarak tercih edilebilir5-7.
Burada, sporadik olarak ortaya çikan, klinik ve histopatolojik olarak AKV tanisi alan ve Türk literatüründe ilk kez asitretin ile basarili bir sekilde tedavi edilen olgu ele alindi.
Olgu
Dokuz yasinda kiz hasta, dogustan beri var olan kol ve bacaklarinda döküntü sikayetiyle pediatrik dermatoloji poliklinigimize basvurdu. Hastanin daha önceden nemlendiriciler haricinde herhangi bir tedavi uygulamadigi ögrenildi. Dermatolojik muayenesinde her iki ön kolda, sol uylukta ve sag dizde lineer yerlesim gösteren deri renginde ve yer yer hipopigmente keratozik, verrüköz papüller mevcuttu (Resim 1,2,3,4). Hastanin tirnak ve mukoza muayenesi ile...