Abstract

Annemarie Schimmel, dünya dinleri, felsefe, biyografi, edebiyat gibi ko-nularda kaleme aldığı eserlerle Doğu’da ve Batı’da isminden söz ettiren velûd bir akademisyendir. Diğer yandan onun özellikle tasavvuf alanında ortaya koyduğu çalışmalar, tasavvuf düşünce geleneğinin Batılı araştırmacılar tarafından objektif bir perspektiften okunmasına ve yeniden ilgi odağı olarak değerlendirilmesine sebep olmuştur. Tasavvuf tarihi olarak değerlendirebileceğimiz Mystische Dimension des Islam, Mevlânâ Celâleddin Rûmî’nin tasavvufî görüşlerini irdelediği Ich bin Wind du bist Feuer, tasavvufa giriş niteliğinde olan Sufismus: Eine Einführung in die islamische Mystik ve Hallac-ı Mansûr’u konu edindiği Al-Halladsch: Märtyrer der Gottesliebe: Leben und Legende eserleri, onun bu sahada bilinen çalışmalarından birkaçıdır. Schimmel, Yunus Emre’nin bazı şiirlerini de Ausgewählte Gedichte von Yunus Emre isimli eseriyle Almanca’ya tercüme etmiştir. Ayrıca onun Yunus Emre’nin tasavvufî görüşlerini tahkiye metoduyla anlattığı ve bazı şiirlerini irdelediği Wanderungen mit Yunus Emre ismiyle bilinen çalışması Anadolu’da tasavvuf kültürü ile irtibatlı olarak tasnif edilebilecek bir diğer eseridir. Bu makale, eserlerinden hareketle Schimmel’in Anadolu’da yetişmiş bir mutasavvıf olarak Yunus Emre telakkisini ve onun perspektifinden Anadolu’da tasavvufî düşüncenin ve kültürün izdüşümlerini konu edinmektedir.

Alternate abstract:

Annemarie Schimmel is a prolific academician known for her works on world religions, philosophy, biography and literature, in the East and the West. She also made studies, especially in the field of Sufism, that have con-tributed the tradition of Sufi thought to be read from an objective perspective by Western researchers and to be reevaluated as the focus of attention. She published some familiar works in this field such as Mystische Dimension des Islam that can be considered as the history of sufism, Ich bin Wind du bist Feuer in which Mevlânâ Celâleddin Rûmî`s mystical views are examined, Sufismus: Eine Einführung in die islamische Mystik as an introduction to Sufism and Al-Halladsch: Märtyrer der Gottesliebe: Leben und Legende where the life of Halladch is explained. Schimmel translated Yunus Emre poetries into German in her book titled ‘’Ausgewählte Gedichte von Yunus Emre.’’ Furthermore, Schimmel’s work Wanderungen mit Yunus Emre, discusses Yunus Emre's mystical views by employing the method of narration, and examines some of his poetries, which is a study that can be classified in connection with the Sufi culture in Anatolia. Based on Schimmel’s examination and remarks, this article signifies Yunus Emre’s ideas and perspective and mystic Islamic culture in Anatolia during the 13th and 14th century.

Details

Title
Batı’da Bir Yunus Emre Yorumcusu: Schimmel’e Göre Sûfî Düşüncenin Kurucusu Olarak Yunus Emre ve Anadolu’da Tasavvuf Kültürü
Author
KUŞLU, Abdullah
Pages
1521-1545
Section
Araştırma Makalesi
Publication year
2021
Publication date
2021
Publisher
Namik Kemal Üniversitesi, Theology
e-ISSN
26199130
Source type
Scholarly Journal
Language of publication
Turkish
ProQuest document ID
2627459532
Copyright
© 2021. This work is licensed under http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ (the “License”). Notwithstanding the ProQuest Terms and Conditions, you may use this content in accordance with the terms of the License.