Content area
Full Text
Era o dimineaţă de toamnă ca atâtea altele în oraşul liniştit de pe malurile Bistriţei. Aceleaşi locuri, aceiaşi trecători ce se îndreptau grăbiţi spre locurile de muncă sau acolo unde-i purtau interesele...
... Din depărtări, un tren de călători îşi anunţa intrarea în gară cu sunetele atât de bine cunoscute. Pe Strada Mare, vânzătorii făceau ultimele pregătiri înainte de a deschide larg uşile magazinelor. Spre piaţă, rânduri-rânduri, precupeţele îşi purtau mândre coşurile încărcate de verdeţuri proaspete; abia se mai zărea un loc liber pe tarabele încărcate până la refuz de legume şi fructe abia culese şi care-ţi făceau cu ochiul... Sub Pasaj, lângă Universal şi foarte aproape de Punguţa cu doi bani, vânzătorul de ziare îşi lăuda marfa - doar are veşti de ultimă oră de împărtăşit băcăuanilor - căci, dacă nu aţi ghicit, despre oraşul Bacău este vorba în aceste rânduri şi-n cele care vor urma.
Nicio noutate până aici, ar putea afirma, fără să greşească, vreunul dintre călătorii care în urmă cu doar câteva minute se aflau pe peron... Şi totuşi, un freamăt plutea în aer, o nelinişte ciudată se simţea la tot pasul, iar pe buzele tuturor băcăuanilor zăceau, nerostite, câteva întrebări... O fi adevărat, n-o fi adevărat?... Auziseră la radio şi citiseră în Steagul roşu despre un mare eveniment ce urma să aibă loc în urbea lor. Dar despre ce era? Cine sunt tinerii aceştia care se-ndreaptă spre o destinaţie anume, doar de ei ştiută, şi îşi spun, cu optimism şi entuziasm, studenţi? De unde vin? Şi, mult mai important, ce vor face ei în oraşul lui Alecsandri şi Bacovia?
Circulaseră de ceva vreme nişte zvonuri cum că noii învăţăcei vor face studii înalte, adică vor urma o şcoală deasupra liceului, să ajungă profesori şi ingineri, aşa cum sunt studenţii de la Iaşi sau Bucureşti sau Cluj... Mare minune! Dar unde vor învăţa oare? Avem noi în Bacău un lăcaş de amploarea clădirii Academiei Mihăilene din Iaşi sau a Palatului Universităţii din Capitală? S-ar părea că da, avem, păstrând însă proporţiile şi ţinând cont de legile scrise şi nescrise ale istoriei locale şi naţionale.
Din acea zi memorabilă de toamnă a anului 1961 şi până astăzi au trecut mai bine de cinci decenii; mai exact, 55 de promoţii de studenţi au...