Content area
Full Text
ÖZET
Bu çalismada; BIST'da islem gören, Demir Çelik Metal Ana Sanayi sektöründeki 14 firmanin 2009-2011 yillarina ait finansal performanslari belirlenmeye çalisilmistir. Performans analizi, firmalarin mali tablolarindan elde edilen finansal göstergeleri kullanilarak Veri Zarflama Analizi yöntemi ile yapilmistir. VZA'ye göre nisbi etkinlik düzeyleri belirlenen firmalari kendi aralarinda siralamak için VZA Süper Etkinlik ve TOPSIS yöntemleri kullanilmistir. Bu farkli yöntemlerle elde edilen bulgular karsilastirmali olarak degerlendirilmis ve yorumlanmistir.
Anahtar Kelimeler: VZA, süper etkinlik, TOPSIS, demir çelik metal sanayi
ABSTRACT
In this study, measured the financial efficiencies of enterprises operating in Istanbul Stock Exchange "Iron Steel Metal Industry" sector for the between 2009-2011 years. The financial statements enterprises were evaluated based on the effectiveness using the Data Envelopment Analysis. Also Super Efficiency application is performed in order to see the efficiency rank of decisionmaking units (companies) which are considered efficient through DEA and TOPSIS methods. These were compared and interpreted different methods with the obtained findings.
Keywords: DEA, super efficiency, TOPSIS, iron steel metal industry
(ProQuest: ... denotes formulae omitted.)
1.GIRIS
Günümüzde küresellesme olgusunun yayginlasmasiyla beraber bilisim teknolojisinin hizlanmasi, firmalari uluslararasi bir arenada rekabetçi ortama sürüklemektedir. Böyle rekabetçi bir ortamin hizli bir sekilde yansimalarini finansal piyasalarda daha net bir sekilde görebilmekteyiz. Dolayisiyla Sirketler iktisadi hayatlarini basarili bir sekilde devam ettirebilmeleri için sürekli olarak stratejik planlamalar esasinda kendi performanslarini gelecege yönelik isik tutabilecek bir sekilde degerlendirmeleri gerekmektedir. Yapilan performans analizleri sonucunda isletmelerde karar verme konumunda olan yöneticiler, ilgili kaynaklarin etkin bir sekilde kullanilmasinda ve genel olarak verimliligin artirilmasinda daha da bilinçli bir sekilde planlamalar yapabileceklerdir.
Firma düzeyinde ve sektör bazinda yapilan finansal degerlendirmeler, yöneticiler açisindan önemli oldugu gibi yatirimcilar açisindan da büyük bir öneme sahip olmaktadir. Yatirimcilar yapilan analizler ve degerlendirmeler isiginda bilgi seffafligi sayesinde alacaklari yatirim kararlarinda ve olusturacaklari portföy konusunda daha rasyonel ve bilinçli davranabileceklerdir. Dolayisiyla iktisadi bir ortamda performans analizi ve isletmelerin degerlendirilmesi gerek bireysel olarak, gerekse sektör bazinda zorunlu bir hale gelmistir. Sirketlerin performanslari degerlendirilirken sirf finansal göstergelerin kullanilmasi çeliskili sonuçlar vererek karar verme sonuçlarini zorlastirabilir. Bu sekilde muhtemel sorunlarin karsimiza çiktigi durumlarda Çok Kriterli Karar verme yöntemlerinin karsilastirilmali olarak kullanilmasi daha iyi sonuçlar verebilmektedir.
Bu çalismada, Borsa Istanbul ( BIST ) Demir, Çelik Metal Ana Sanayii sektöründe islem gören 14 firmanin, 2009-2011 yillarina ait performanslarini degerlendirmek için VZA Süper Etkinlik ve TOPSIS...