Content area
Full Text
Öz
Yükleniciler, insaat projelerinin arzu edilen sekilde sürdürülebilmesi noktasinda önemli rol oynamaktadirlar. Istenen özelliklerde bir yüklenicinin seçilmis olmasi, projenin basarisi için önemli bir kosuldur. Yüklenici seçimi, sayisal ve sayisal olmayan özellikleri barindiran bir çok kriterli karar verme problemidir. Bu çalismada, yüklenici seçiminde kullanilmak üzere Analitik Hiyerarsi Süreci (AHS) ve Bulanik Ideal Çözüme Dayali Siralama (TOPSIS) metotlarini içeren bir yaklasim önerilmistir. AHS ile seçim kriterlerinin önem agirliklari tespit edilmis, TOPSIS yöntemi ile de uygun yüklenici alternatifleri degerlendirilmistir. Ayrica önerilen yaklasima iliskin, insaat endüstrisinden bir uygulama örnegi sunulmustur.
Anahtar kelimeler: Insaat Projeleri, Yüklenici, Bulanik Karar Verme, AHS, TOPSIS
JEL Siniflandirmasi: D8
Abstract
Construction contractors have a great role in terms of operation work properly in construction project management. An effective contractor selection is most important to the success of any construction projects. Contractor selection is a multi criteria decision making problem which includes qualitative and quantitative characteristics. For the contractor selection problem, this study proposes a combined decision approach, which employs analytic hierarchy process (AHP) and Fuzzy Technique Ordered Preference by Similarity to the Ideal Solution (TOPSIS) methods. In the proposed approach, AHP is used to determine the weights of selection criteria, and Fuzzy TOPSIS is used to select appropriate contractor alternative. Additionally, a real case study in construction industry is presented to illustrate the application of the proposed approach.
Keywords: Construction Projects, Contractor, Fuzzy Decision Making, AHP, TOPSIS
JEL classification: D8
(ProQuest: ... denotes formulae omitted.)
Giris
Insaat endüstrisinde gerçeklestirilen projeler genel olarak, maliyet, zaman, kalite üçgeninde degerlendirilmektedir. Yapilan projelerde siklikla, zaman ve maliyetin planlanin üzerinde ortaya çiktigi, kalite ve is güvenliginde de standartlarin altina düsüldügü görülmektedir. Bütün bu risklerin minimuma indirilmesi veya optimize edilmesinde en önemli adimlardan biri, projeyi yürütecek yüklenici veya yüklenicilerin dogru seçilmesidir (Singh ve Tiong, 2005).
Insaat endüstrisi dinamik ve belirsizliklerle dolu bir alandir. Sektöre giris kosullarinin diger endüstrilere göre görece kolay olmasi, yüklenicilerde aranan standartlarin enerji, petrol, denizcilik gibi endüstrilere göre çok daha kolay elde edilebilir olmasi, yüklenici seçerken karar vericilerin birçok belirsizlikle karsilasmalarina sebep olmaktadir. Özel sektörde birçok firma kendine özgü gelistirdigi yöntemler ile yüklenici seçimini gerçeklestirmektedir (Singh ve Tiong, 2005). Kamu sektöründe de bir çok kriter dikkate alinmasina karsin, ana kriter halen, ihale fiyati olmaktadir (Barrie ve Paulson, 1992; Topçu, 2004). Ihale fiyati en düsük yüklenicinin seçilmesi,...