Content area
Full Text
Abstract: The state is the subject of the will that sets a legal order and, as a potential expression of society, it is even the subject of legal order in which the common life of the people, having two material constituents (the people and the territory as assumptions required in fact) and one formal (legal relationship) but essential.
Keywords: state, international relations, human communities, peoples.
1. Comunitatile umane si relatiile dintre ele
Relatiile internationale au constituit, înca din primele perioade ale structurarii colectivitatilor umane, una din necesitatile de baza convietuirii umane, aceea de a intra în lupta lor pentru existenta în contacte fie de cooperare fie antagonice. Împartind acelasi teritorii sau aflate în vecinatatea imediata ori mai îndepartata, gintile si triburile, orasele-cetate si imperiile, popoarele, natiunile si alte forme de organizare statal-teritoriale au trebuit sa încerce sa supravietuiasca sau sa dispara astfel încât întreaga istorie a omenirii ramâne marcata de evolutia relatiilor dintre diferitele forme de agregare sociala ale umanitatii2.
Definind omul ca fiinta bio-psiho-sociala întelegem ca una din cele trei caracteristici esentiale umane ne obliga sa traim în societate, existenta indivizilor în afara acesteia fiind fie un fapt izolat si accidental, care-i îndeparteaza de umanitate (cazul copiilor-lup), fie imposibila; în acest sens, cazul pustnicilor nu e deloc relevant deoarece acestia se separa de comunitate doar temporar si mentin legaturi cvasipermanente cu societatea. Tine de natura umana ca indivizii sa se asocieze în familii, ginti/triburi, popoare si natiuni ca forme tipice de comunitate, alaturi de care exista si comunitati zonale, regionale, continentale iar la nivelul mapamondului, comunitatea internationala ca ansamblu al umanitatii. Sa adaugam la acestea formele de împartire administrativa a teritoriilor nationale (sat, comuna, oras, municipiu, judet), structurile interstatale (euroregiunile) sau formele de civilizatie (urbana-rurala ori marcate de o anumita religie) între care exista întotdeauna legaturi, chiar în conditiile delimitarii precise prin frontiere. Concluzia este ca, cel putin în conditiile actuale, nu mai exista comunitati umane autentice, complet izolate1.
Putem defini "societatea" ca un complex de relatii prin care mai multe fiinte individuale traiesc si lucreaza împreuna astfel încât formeaza o unitate noua si superioara, ceea ce e, în ultima instanta, un fapt natural, determinat de nevoile profunde ale fiecarui om. Înca din antichitate s-a evidentiat natura colectivista a individului uman atunci când...