Content area
Full Text
Investigatiile sugerate de obiectul acestei lucrari sunt focalizate pe calculul presiunii de confinare, În cazul unor elemente structurale din beton cu sectiune circulara, si a efortului efectiv de compresiune lateral la starea limita ultima (SLU) datorat confinarii acestor elemente cu tesatura din fibre de carbon. De asemenea, lucrarea se refera la executarea si consolidarea elementelor structurale din beton prin confinare cu tesatura din fibre de carbon, astfel Încât În urma solicitarilor lor În vederea obtinerii rezistentelor mecanice, valorile acestora sa fie comparabile cu cele obtinute din calcul.
The investigations suggested by the objective of this work are focused on the calculation of the confinement pressure, for concrete structural elements with circular section, and of the effective lateral compression stress at the ultimate limit state (ULS) due to the confinement of these elements with carbon fiber fabric. The paper also refers to the execution and consolidation of concrete structural elements by confinement with carbon fiber fabric, so that following the concrete structural elements tests for obtaining the mechanical strength values, these would be comparable with the ones obtained from the calculation.
Keywords: confined concrete, mechanical strength, design calculation
(ProQuest: ... denotes formulae omitted.)
1. Introducere
Structuri vechi, din beton armat, ale diferitelor cladiri de patrimoniu, sau afectate de evenimente, reactii chimice sau alte motive, poduri etc. pot fireparate sau consolidate În vederea cresterii capacitatii lor portante.
Investigatiile sugerate de obiectul acestei lucrari sunt focalizate pe evaluarea caracteristicilor fizico-mecanice ale unui sistem complex beton de ciment - fibre de carbon (liate cu rasina epoxidica), obtinut pe baza unui calcul riguros de proiectare si modelare si printr-o tehnologie corecta de executie, astfel Încât sa Îndeplineasca conditii de performanta.
Consolidarea, cu materiale pe baza de fibre, ale structurilor din beton armat reprezinta o varianta moderna si eficienta a sistemelor de consolidare a elementelor structurale din beton. Studiile efectuate În strainatate si În tara au demonstrat avantajele potentiale ale utilizarii acestui sistem: modulul de elasticitate ridicat, rezistenta la agentii chimici, capacitatea de absorbtie a vibratiilor, durata redusa de executie a lucrarilor, posibilitatea de a efectua lucrarile de consolidare fara Întreruperea activitatii constructiei, cantitati mici de materiale de manipulat [1-7].
Metoda de consolidare prin confinare cu tesatura din fibre de carbon, care consta În aplicarea tesaturii din fibre de carbon...