Content area
Full Text
C. muncii, art. 231, art. 269
C. pr. civ., art. 43 alin. (2), art. 95, art. 135
Fata de motívele invócate a fi stat la baza pretentiei constând în restituirea unui numar de 40 de actiuni gratuite S. G., retinute färä drept (astfel cum sustine reclamanta), între parti subzista un litigiu ce are la baza existenta, între respectivele parti, a unui contract individual de muncä, aspectul cä, la data înregistrârii acestui litigiu pe rolul Tribunalului Bucuresti, nu mai subzistau respectivele raporturi de muncä între parti nefiind relevant, deoarece izvorul juridic al pretentiilor formulate se regasea tocmai în aceste relatii de munca.
Era necesar ca Tribunalul sa fi facut deosebirea între exceptia necompetentei materiale si exceptia necompetentei generale a instantelor de judecata române, deoarece, în cazul acestei ultime exceptii, invocate, dealtfel, prin întâmpinare de catrepârâta..., competenta de pronuntare asupra respectivei exceptii revenea Tribunalului, iar nu oricarei alte instante de judecata.
(C. Apel Bucuresti, sectia a VlI-a pentru cauze privind conflicte de muncä si asigurâri sociale, sentinta civilä nr. 78 din 18 octombrie 2016)
Prin sentinta civilä nr. .../...2016, pronuntatä în dosarul nr. .../.../2016, Judecätoria Sectorului ... Bucuresti a admis exceptia necompetentei materiale, invocatä din oficiu, a declinat competenta de solutionare a cauzei cätre Tribunalul Bucuresti, sectia a Viii-a si, constatând ivit conflictul negativ de competentä, a dispus înaintarea dosarului la Curtea de Apel Bucuresti, în vederea solutionärii acestui conflict de competentä.
În motivarea solutiei pronuntate, în sentinta Judecätoriei Sectorului ... Bucuresti, au fost arätate urmätoarele:
În prezenta cauzä, reclamanta a solicitat obligarea pârâtei S.G. S.A. la restituirea celor 40 de actiuni gratuite S.G., retinute färä drept, respectiv obligarea pârâtei ... S.A. sä transmitä cätre S.G. S.A. faptul cä retragerea din grup s-a datorat schimbärii structurii organizatorice a pârâtei ...
instanta a mai retinut cä reclamanta si-a întemeiat pretentiile pe dispozitiile Codului muncii, respectiv pe prevederile referitoare la drepturile salariatului, la plata salariului si a tuturor celorlalte adaosuri si la solutionarea conflictelor de muncä.
Potrivit art. 231 C. muncii, prin conflicte de muncä se întelege conflictele dintre salariati si angajatori privind interesele cu caracter economic, profesional sau social ori drepturile rezultate din desfäsurarea raporturilor de muncä.
Or, având în vedere ca cele 40 de actiuni care formeaza obiectul cauzei erau datorate strict prin raportare la calitatea de...