Content area
Full Text
C. muncii, art. 8, art. 17
Codul muncii reglementează perioada de probă, ca modalitate de verificare a aptitudinilor salariatului. Această perioadă nu se prezumă şi nici nu constituie un act unilateral al angajatorului, ci trebuie prevăzută expres în contract [art. 17 alin. (3) lit. n), combinat cu art. 17 alin. (4)].
Legea prevede o durată maximă a perioadei de probă, însă durata efectivă este stabilită de angajator, cu acordul salariatului.
Prelungirea duratei perioadei de probă, printr-un act de voinţă unilaterală a angajatorului nesocoteşte principiul consensualităţii şi al bunei-credinţe ce guvernează raporturile de muncă.
(C. Apel Timişoara, secţia litigii de muncă si asigurări sociale, decizia nr. 68/2017, www.portal.just.ro)
Prin sentinţa civilă nr. 2864 din 5 octombrie 2016, Tribunalul Arad a respins contestaţia formulată de reclamantul A..., în contradictoriu cu pârâta Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare - Unitatea de Administrare B..., ca neîntemeiată fără cheltuieli de judecată.
Tribunalul a reţinut că în speţă, contestatorul a fost încadrat la unitatea pârâtă cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată în funcţia de muncitor calificat - electromecanic - staţie pompare apă - canal.
Contractul de muncă a fost încheiat sub condiţia unei perioade de probă de 60 de zile calendaristice.
Prin decizia nr. x din 7 aprilie 2016, perioada de probă a fost prelungită de 30 de zile. La data de 6 mai 2016 i s-a comunicat contestatorului un document intitulat notificare la sfârşitul perioadei de probă, care este însă în realitate o decizie de încetare a raportului de muncă şi acest lucru rezultă din cuprinsul documentului.
În acest context instanţa a analizat contestaţia reclamantului prin prisma dispoziţiilor art. 31 alin. (1) şi (3) C. muncii care prevede că: „(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere. (3) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia."
Astfel, filozofia textului de lege în accepţiunea legiuitorului a fost aceea de a crea un instrument pentru verificarea completă şi aplicată a competenţelor profesionale ale salariatului, precum...