Content area
Full Text
Sunt stabilite doua fapte certe: o lovitura usoara pe obraz si moartea fulgeratoare. Cauza mortii ramâne necunoscuta atât timp cât la autopsia cadavrului nu s'a gasit nici o urma de violenta, nici o leziune si nimic anormal si în atare caz medicul-legist conchide: unele lovituri pot sa nu lase nici o urma si totusi sa determine moartea prin asa numitul fenomen de inhibitie.
Iata deci problema responsabilitatei autorului unei lovituri cu totul neînsemnate, când imediat persoana lovita cade trasnita de moarte. Evident ca nu poate fi discutie a loviturei cauzatoare mortei (art. 238, 241 cod. pen.) deoarece pentru existenta acesteia trebuie ca autorul sa fi prevazut aceasta consecinta a actiunei sale; daca se evidentiaza o relatiune de cauzalitate între lovire si moarte - aceasta este suficient pentru a duce la culpabilitate pentruca autorul trebuia sa considere ca posibila moartea victimei în urma loviturei, si nu importa daca numai prin ea însas sau prin predispozitiunea victimei - constitutiunea debila ori sanatatea subreda.
Prezinta destule dificultati chestiunea, daca o asemenea fapta poate face obiectul (art. 248 cod penal), care se refera la omorul fara voie din nedibacie, din nesocotinta, din nebagare de seama, din neîngrijire sau nepazirea regulamentelor precum si la oricare cauza involuntara de a se savârsi un omor.
Elementele acestui delict sunt: un fapt material de omor; 2. o gresala, o nedibacie, sau orice cauza involuntara acestui fapt; 3. o relatiune dela cauza la efect între greseala sau nedibacia comisa si omorul.
Nu este suficienta cauzalitatea fizica adica a stabili ca rezultatul considerat ca ilicit este efectul unui act, ca numai acestui act se datoreste finalul în cauza ci se cere, ceeace e mai important pentru pedepsibilitate, factorul de cauzalitate morala, adica a se stabili daca autorului actului savârsit îi incumba raspunderea, daca el este culpabil de rezultatul actului sau.
În orice caz autorul poate fi raspunzator pentru culpa sa însa problema se pune numai din punctul de vedere al penalitatei, stiut fiind ca culpa poate da nastere la raspundere penala si civila sau numai civila.
Culpa este caracteristica oricarui fapt negativ sau pozitiv, ea consta în orice abatere dela o obligatiune legala sau contractuala, în orice trecere peste complexul regulelor de drept pozitiv, impuse de lege oricarui individ si care da nastere la responsabilitate...