Content area
Full Text
*minute în materia dreptului penal, din 9 martie 2017
1. Dacă după executarea pedepsei înainte de intrarea în vigoare a noului Cod penal, la care inculpatul a fost condamnat în baza Codului penal anterior, în raport de prevederile Deciziei nr. 265/2014 a Curţii Constituţionale, se pot aplica prevederile Codului penal nou, ca lege penală mai favorabilă, numai în ceea ce priveşte instituţia reabilitării
- materia juridică: drept penal şi drept procesual penal
- subcategoria: cauze care înlătură consecinţele condamnării
- obiect ECRIS: reabilitarea (art. 527 noul C. pr. pen.)
Legislaţie incidenţă: C. pen., art. 165-171; C. pr. pen., art. 527-537; Legea nr. 187/2012, art. 6
Rezumatul soluţiei însuşite:
Opinia majoritară conturată este în sensul că, si în cazul reabilitării se face aplicarea legii penale mai favorabile, în raport de cuantumul mai redus al termenului de reabilitare.
Aplicarea obligatorie a legii mai favorabile după judecarea definitivă a cauzei, prezintă unele particularităţi faţă de aplicarea legii mai favorabile faptelor în curs de judecată.
Astfel, în cazul aplicării obligatorii a legii mai favorabile după judecarea definitivă a cauzei, legea mai favorabilă nu poate fi decât legea nouă care retroactivează (cu excepţia pedepselor complementare), pe când în cazul faptelor în curs de judecată, legea mai favorabilă poate fi legea nouă, care retroactivează sau legea veche care ultraactivează.
De aplicarea dispoziţiilor art. 6 noul C. pen., deoarece, dincolo de eventuala influenţă asupra pedepselor rezultante, de reducere a pedepselor individuale la maximul prevăzut de legea nouă, se leagă şi alte consecinţe cum ar fi calculul termenului de reabilitare, eventuala aplicabilitate a unei graţieri etc.
Argumentele soluţiei însuşite:
Prin sentinţa penală nr. 136 din 3 august 2016, pronunţată de Tribunalul Vâlcea, în baza art. 532 alin. (1) lit. a) C. pr. pen., s-a respins cererea de reabilitare formulată de petent, în raport de probatoriul administrat coroborat cu dispoziţiile legale incidente în cauză.
Analizând motivele cererii în coroborare cu probatoriul administrat şi în raport de dispoziţiile legale incidente în cauză, tribunalul a constatat că aceasta este prematur introdusă.
S-a reţinut că, potrivit dispoziţiilor art. 167 alin. (5) C. pen., în cazul condamnărilor succesive, termenul de reabilitare se calculează în raport cu pedeapsa cea mai grea şi curge de la data executării ultimei pedepse, în cazul petentului de la data de 24 noiembrie 2011,...