Content area
Full Text
Timea DEMETER
Facultatea de §tiinfe Economice §i Administrarea Afacerilor,
Universitatea Transilvania din Bra§ov
Gabriel BRÁTUCU
Facultatea de §tiinfe Economice §i Administrarea Afacerilor,
Universitatea Transilvania din Bra§ov
Alexandra PALADE
Facultatea de Qtiinfe Economice §i Administrarea Afacerilor,
Universitatea Transilvania din Bra§ov
MädälinaAdina (Stänilä) OPRI§
Facultatea de Qtiinfe Economice §i Administrarea Afacerilor,
Universitatea Transilvania din Bra§ov
Abstract: în ultimii 10 ani, turismul de tineret a devenit o parte foarte importantä a turismului mondial, datoritä dezuoltärii sale rapide §i a potenfialului pe care U poate oferi.
Acest segment de piafiä nu s-a bucurat de foarte multâ atenfie în România, iar potenfialul säu nu este luat în considerare de cätre firmele care î§i desfä§oarä activitatea în turism. în prezenta lucrare sunt analízate schimbärile pie^ei turistice pentru tineret, atät la nivel mondial, cât §i în Romania, luând în calcul factori precum: numärul §i capacitatea unitäfilor de cazare, numärul sosirilor în unitäfile de cazare §i indícele de utilizare al acestora.
Cuvinte cheie: marketing turistic, turism de tineret, sosiri aie turiçtilor, indice de utilizare
1. Introducere
Turismul continuä sä fie unul dintre sectoarele economiei globale cu cea mai mare ratä de cre§tere. In present, existé peste un miliard de oameni care cälätoresc prin lume, estimând o creçtere de pänä la 1.8 miliarde in 2030 (WYSE, 2013)
In ultímele decenii, turismul de tineret a devenit o parte din ce în ce mai importantä a industriei turistice, datoritä faptului cä mul^i tineri au început sä cälätoreascä mai des, §i pe distante mai mari (UNWTO, 2008). Organizaba Mondialä a Turismului (UNWTO) împreunä cu Confederaba Mondialä a Turismului educational §i de tineret (WYSE,2011) au estimât cä 20% din cei 940 de milioane de turiçti care au cälätorit în lume în anul 2010, au fost persoane tiñere. Tinerii cälätori sunt recunoscub astäzi ca fiind vizitatori valoroçi, care nu doar contribuie din punct de vedere economic la dezvoltarea locului vizitat, ci ü ajutä §i în dezvoltarea competenfelor personale, crearea legäturilor sociale §i cultúrale, precum §i în cäutarea experienfelor captivante. (UNWTO, 2008)
Analiza acestui subiect are o importantä majorä, deoarece ace§ti turi§ti tineri vor deveni în curând adulb, §i membri ai societätii cu drepturi depline. Statisticile, precum i=ii experienta Consortiului de turism din Canada (2004) aratä cä, atunci cänd tinerii devin adulti, au tendinta sä urmeze aceleaçi tipare legate...