Content area
Full Text
ABSTRACT
The right to defense of the accused can be realized through "the hearing" and through "the listening" these are two distinct concepts, the legislature expressly mentioned in legal texts.
Keywords: hearing, listening, the right to defense, preventive measures
REZUMAT
Dreptul la aparare al inculpatului se realizeaza atât prin intermediul "audierii" cât si prin intermediul "ascultarii", acestea reprezentând doua notiuni distincte, nominalizate expres de legiuitor în continutul textelor de lege.
Cuvinte-cheie: audiere, ascultare, drept la aparare, masuri preventive
Legislatie relevanta: Codul de procedura penala, art. 10, art. 212 alin. (3), art. 214 alin. (2)
Dreptul la aparare al inculpatului, reglementat în legislatia româna cu titlu de principiu în cadrul dispozitiilor art. 10 C. pr. pen. are o natura constitutionala, fiind consacrat în art. 24 din Constitutie care prevede ca "dreptul la aparare este garantat" si ca "în tot cursul procesului partile au dreptul sa fie asistate de un avocat ales sau numit din oficiu". De altfel, consacrarea dreptului la aparare al inculpatului rezulta si din interpretarea dispozitiilor art. 6 par. 3 lit. c) din Conventia Europeana a Drepturilor Omului care prevad ca "orice acuzat are dreptul în special de a se apara el însusi sau de a beneficia de asistenta unui avocat la alegerea sa...".
Actuala legislatie procedural penala reglementeaza la art. 78 C. pr. pen. drepturile suspectului, iar la art. 83 din acelasi cod drepturile inculpatului.
Una dintre principalele modalitati prin care inculpatul îsi exercita dreptul la aparare este aceea a formularii declaratiilor în fata organelor judiciare.
Dispozitiile art. 83 alin. (1) lit. a) C. pr. pen. se refera tocmai la dreptul inculpatului de a da declaratii, respectiv de a nu da declaratii pe întreg parcursul procesului penal, fiind mentionate în cadrul aceluiasi paragraf consecintele exercitarii acestui drept.
Cu ocazia solutionarii masurilor preventive, audierea inculpatului se reliefeaza în raport de celelalte masuri dispuse de organele judiciare, având o importanta deosebita în raport de exercitarea dreptului la aparare.
Astfel, în sectiunea a 2-a a Codului de procedura penala se reglementeaza în mod distinct "Audierea suspectului sau a inculpatului".
Dispozitiile art. 108 C. pr. pen. prevad modalitatea concreta în care se realizeaza audierea inculpatului, respectiv cu aducerea la cunostinta a drepturilor acestuia, precum si a obligatiilor ce îi revin, iar dispozitiile art. 109 si art....