Content area
Full Text
Rodica PEPTAN*
Diana - Maria DIJMARESCU**
Abstract: Noul Cod civil, În cadrul Cartii a IV-a, Despre mostenire si liberalitati, Titlul II - Mostenirea legala, Capitolul III - Mostenitorii legali, Sectiunea I - Sotul supravietuitor, la art. 970-974, reformeaza sub anumite aspecte problematica drepturilor succesorale ale sotului supravietuitor. Astfel, noua reglementare În materie succesorala pastreaza din reglementarea anterioara elementele care corespund noilor realitati sociale si asupra justetei carora literatura si practica de specialitate sau pronuntat si, de asemenea, adauga elemente a caror absenta din cuprinsul Legii nr. 319/1944 a fost reclamata În timp, de catre cei implicati În Înfaptuirea actului de justitie3.
Abordarea comparativa a celor doua reglementari În materie succesorala prezinta utilitate Întrucât, potrivit art. 91 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea În aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, "mostenirile deschise Înainte de intrarea În vigoare a Codului civil sunt supuse legii În vigoare la data deschiderii mostenirii", astfel ca dispozitiile anterioare datei de 1 octombrie 2011 ramân, În continuare, aplicabile.
Cuvinte cheie: sot supravietuitor, drepturi succesorale, drept de mostenire special
1. Noþiuni introductive
De-a lungul timpului, drepturilor succesorale ale soþului supravieþuitor au reglementate, Începând cu Codul civil de la 1864 astfel: dispozitiile inechitabile ale art. 679 si 681-684 din Codul civil de la 1864, potrivit carora sotul supravietuitor putea culege mostenirea numai dupa ultimul colateral de gradul al XII-lea; aceste dispozitii au fost abrogate, Însa, În 1921 Legea asupra impozitului progresiv pe succesiuni, prin care aceste exigente au fost atenuate, sotul supravietuitor culegând mostenirea dupa ultimul colateral de gradul al IV-lea1. Ulterior, prin adoptarea Legii nr. 319/1944, aceste exigente au fost Înlaturate, sotul supravietuitor beneficind de un regim juridic echitabil poate veni la mostenire În concurs cu oricare dintre clasele de mostenitori si, În plus de ceilati mostenitori, are, În anumite conditii, si alte drepturi succesorale precum: dreptul special asupra mobilelor, obiectelor apartinând gospodariei casnice si darurilor de nunta si dreptul de abitatie asupra casei de locuit.
Acest regim care a fost preluat, cu mici modificãri - pe care le vom identifica În cele ce urmeazã - de Legea nr. 287/20092. Astfel, În lumina noului Cod civil, soþul supravieþuitor beneficiazã de urmãtoarele drepturi succesorale: a) un drept de mostenire, În concurs cu oricare dintre clasele de mostenitori sau, În lipsa acestora,...