Content area
Full Text
Nöropsikiyatri Arsivi'nin bu yilki ikinci sayisinda Editörden bölümünü psikiyatri ve nörolojinin yeni yayin yönetmenleri birlikte yazmak istedik. Yazinin iki amaci var: Biri, aldigimiz görevden duydugumuz heyecani paylasmak. Digeri, yazarlarin da isine yarayacagi ümidiyle, nöropsikiyatriye ve bu alandaki blimsel çalismalara bakis açimizi kisaca bildirmek ve derginin yayin politikasini açikliga kavusturmak.
Türk Nöropsikiyatri Dernegi'nin resmi bilimsel yayini olan Nöropsikiyatri Arsivi (NPA), Türkiye'de bu alanda yayimlanmakta olan dergilerin ilkidir. Yayin yönetmenligini Ocak 2016'da Dr. Ömer Saatcioglu ve Dr. Betül Baykan'dan devraldik. Bilimsel eser ve dergi sayisinin hizla yükseldigi, gitgide yarisa dönüstügü bir dönemde NPA'nin SCI-E'de yer alabilmis olmasi, bu degerli meslektaslarimizin ve onlardan önceki yayin yönetmenlerinin basarilarinin göstergesidir. Üstelik, ilginçtir, bu hizlanma, nitelikli akademik çalismanin önündeki güçlüklerin arttigi bir döneme denk geliyor. Derginin okunurlugunu, ise yararligini, yayin niteligini düsürmemek için çok çalisma ve iyi bir isbirligi gerektiginin farkindayiz. Dernek Yönetimine bize güvendikleri için tesekkür ederiz.
Her ikimiz de geçmisteki yayin kurulu üyeligi, yardimci yayin yönetmenligi, makale danismanligi ve yazarlik deneyimlerimizden biliyoruz ki, bilimsel yayinciligin basarisi sadece yayin yönetmenlerine bagli degil. Nöropsikiyatri Arsivi'nin önceki sayilarinda nöroloji ve psikiyatri için ikiser yardimci yayin yönetmeni, birer teknik editör, iki istatistik bir genetik danismaninin ve danisma kurulunun da önemli katkilari vardi. Kendi yayin yönetmenligimiz dönemi boyunca daha genis bir ekip olarak çalismayi düsündük. Yeni katilmayi ya da devam etmeyi kabul eden meslektaslarimizin adlarini dergi künyesinde görebilirsiniz. 2016'nin ilk sayisindan baslayarak, bütün degerlendirmeleri düzenli olarak toplanip tartisarak yapmaya çalisiyoruz. Hedeflerimizin basinda bilimsel niteligin nesnel degerlendirilmesi geliyor; bunu yaparken degerlendirme sürecini kisaltmaya da çaba gösteriyoruz.
Derginin adi, yayimlanmaya basladigi tarihte bu dallarin uzmanlik egitiminin bir olmasina bagli. Nöroloji ve psikiyatride uzmanlik egitiminin yetmislerin basinda ayrilmasindan sonra yayiminin ayni adla ve düzenli sürmüs olmasi, hem önemli bir basari, hem de iki dalin güçlü bagina ve bütüncül bakisin hekimlikteki gibi klinik arastirmada da degerli olduguna isaret ediyor. Bununla birlikte, geçtigimiz birkaç onyil boyunca bilimde atilim yapan ve sinirlarini keskinlestiren uzmanlasma alanlarinin arttigi bir gerçek. Bu ayrismalarin nöropsikiyatri tanimini bulaniklastirmis olabilecegi kanisindayiz. Bütün tibbi bilimlerde uzmanlasma konularinin çesitlenip çogaldigi, her birinin alaninin daraldigi bir dönemde nöroloji ile psikiyatrinin ortak çalismasindan ne beklendigini açikliga kavusturmak gerekiyor....