Content area
Full Text
ABSTRACT
The paper analyses the new collective actions for elimination of unfair terms from consumer contracts with regard to the effects of the judgments rendered in these cases. The judicial instruments for correcting unfair terms from standard contracts create an incomplete mechanism which produces an improper erga omnes effect. In the context of postponing this regulation, a legislative intervention is required for optimizing judgments' effects.
Keywords: standard contract; consumer contract; standard terms; unfair terms; collective action.
REZUMAT
Studiul analizeaza noile actiuni colective în eliminarea clauzelor abuzive din contractele de consum din perspectiva efectelor pe care le produc hotarârile judecatoresti pronuntate în aceste procese. Instrumentele judiciare de corectie a contractelor standard continând clauze abuzive creeaza un mecanism incomplet care genereaza un efect erga omnes deficitar. În contextul amânarii aplicarii acestei reglementari, o interventie legislativa care sa optimizeze efectele hotarârilor judecatoresti este necesara.
Cuvinte-cheie: contract standard; contract de consum; clauze standard; clauze abuzive; actiune colectiva.
1. Contextul. Controverse privind noile actiuni colective pentru eliminarea clauzelor abuzive din contractele standard
Aplicarea noilor instrumente judiciare de eliminare a clauzelor abuzive din contractele standard, instituite prin Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionisti si consumatori, a fost amânata din nou[2].
Initial, actiunile colective împotriva profesionistilor care practica clauze abuzive urmau sa devina aplicabile concomitent cu instituirea cadrului general al actiunilor în apararea intereselor colective, rezidând în prevederile noului Cod de procedura civila[3] privind legitimarea procesuala a organizatiilor care actioneaza în scopul ocrotirii unui interes de grup. Ca efect al reactiilor critice exprimate de asociatia profesionala a bancilor, aplicarea modificarilor aduse Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionisti si consumatori a fost defazata fata de dispozitia cu caracter general amintita, într-o prima etapa pâna la data de 1 iulie 2013.
Luarile de pozitie venite din partea institutiilor de credit, categorie de profesionisti care se declara a fi principala tinta a reformei mentionate, au sustinut, în mod surprinzator, ca însasi stabilitatea sistemului bancar ar putea fi periclitata prin intrarea în vigoare a noii legi, ca si cum modelele de afaceri bancare ar fi sistemic dependente de clauzele prezumtiv abuzive din contractele standard de credit pentru consum. În acelasi timp, criticii semnalau riscul de exercitare abuziva si de solutionare neunitara a actiunilor colective de...