Content area
Full Text
Abstract
The economic reflection of creativity, which requires thinking differently, finding unique solutions to problems, producing unique products, being original and new, in short, is appering as "creative economy". Since the early 90s, the number of studies and researches is rising day by day in developed countries that realised the positive effects of creative economy on economic and cultural development of the country. Unfortunately, in our country, the literature has gaps about this subject, because the importance of creative economy has newly began to understand. The aim of this study is to present a general frame by examining the notion of creative economy through creative industries, creative class and creative city approaches.
Keywords : Creative Economy, Creative Industries, Creative Class, Creative City.
JEL Classification Codes : L16, O1, R11, R12.
Öz
Herkesin düşündüğünden farklı düşünmeyi, herkesin bulduğu çözümlerden farklı çözümler bulmayı, herkesin ürettiğinden farklı şeyler üretmeyi kısacası orijinal ve yeni olmayı gerektiren yaratıcılığın ekonomiye yansıması "yaratıcı ekonomi" olarak kendini göstermektedir. 90'lı yılların başlarından itibaren, yaratıcı ekonominin, ülkenin ekonomik ve kültürel gelişimi üzerine olumlu etkilerinin farkına varmış olan gelişmiş ülkelerde bu konuda yapılan araştırma ve çalışmaların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Ülkemizde ise, yaratıcı ekonominin önemi yeni yeni anlaşılmaya başlandığı için konu ile ilgili yazında boşluklar vardır. Bu çalışmanın amacı da; mevcut boşluğu bir nebze doldurabilmek adına, yaratıcı ekonomi kavramını; yaratıcı endüstriler, yaratıcı sınıf ve yaratıcı şehir yaklaşımları üzerinden ele alarak, genel bir çerçeve oluşturmaktır.
Anahtar Sözcükler : Yaratıcı Ekonomi, Yaratıcı Endüstriler, Yaratıcı Sınıf, Yaratıcı Şehir.
1.Giriş
Güç, insanlık tarihi içinde ilk olarak kas gücüne sahip olmakta, sanayileşme sonrası sermayeye sahip olmakta ve bilgi çağı olan günümüzde ise akıl ve yaratıcılığı kullanmaktadır. Yaratıcı güç, bireyin düşüncelerini amaçlarına göre yönlendirecek, yeteneklerini geliştirecek, bireyi ve çevresini mutlu edebilecek eylemlerdir (Eriç, 1998: 15). XIX. ve XX. yy.ın önde gelen endüstrileri materyallere bağlı iken, XXI. yy.ın endüstrileri, artan bir şekilde, yaratıcılık ve yenilik aracılığıyla bilgi birikimine bağlı hale gelmiştir. Bu ticaretle uğraşan aracılar kadar televizyon program yapımcıları, yazılım programcıları ve hatta tiyatro temsilcileri için de geçerlidir. Bütün bu alanlarda başarılı olmak, yaratıcı, disiplinler arası, bütüncül düşünme niteliklerini gerektirmektedir (Landry & Bianchini, 1998: 12). Yaratıcılığın ortaya çıkmasını sağlayan, yeteneklilerin gelişimine katkıda bulunan yaratıcı bir eğitim ile oluşmasına ve değerlendirilmesine yardımcı olan, kültürel ve bilimsel seviyesi yüksek toplumlardır. Batı toplumlarının sürekli olarak...